Radar · Nyhet

Opinionssvagt vänsterparti går till kongress

I helgen samlas Vänsterpartiet för kongress i Örebro. En kongress som väntas präglas av antirasism, klimat och arbetsmarknadsfrågor. Men Syre talar med partimedlemmar som tycker att partihjärtat borde vädras.

Första maj i Skärholmens centrum. Vänsterpartiet bjuder på kaffe och kakor vid ett vingligt bord mellan tunnelbanepassagen och en bingohall. Sebastian Wiklund, Vänsterpartiets gruppledare i Stockholms stadshus, talar om södra Stockholms utmaningar: bostadsbrist, arbetslöshet och en känsla av avstånd till den politiska makten.

– Det här är saker vi måste fixa, och som vi bäst fixar tillsammans, säger han.

Solen skiner över Skärholmen, men inte över Vänsterpartiet. Trots den senaste tidens turbulens inom S-MP-regeringen har Vänsterpartiets opinionssiffror inte förbättrats, tvärtom. I april uppvisade vänsterblocket sina sämsta siffror sedan 1979, enligt DN/Ipsos. Inalles samlar S-MP-V endast 36,2 procent av väljarna. Och Vänsterpartiet 7,1, en liten minskning sedan föregående månad.

– Det är konstigt, säger en partiaktiv i Skärholmen. Vi borde ha lyft med tanke på den senaste tidens skandaler.

Varför de inte gjort det är en annan fråga, menar hen. Avhoppade MP-ministrar och nominerade till MPs partistyrelse samtidigt som Vattenfall aviserat och fått regeringsokej för en försäljning torde ha bjudit Vänsterpartiet, som varit tydliga i sin kritik mot exempelvis statliga Vattenfalls vilja att inte behålla kolfyndigheterna i marken, på ett uppsving.

Trots den politiska kräftgången i opinionsfårorna var partiledaren Jonas Sjöstedt optimistisk under sitt förstamajtal i Malmö:

– Vad någon väljer att göra när vinden vänder säger mycket om vem man är. De här förändringarna har gjort Vänsterpartiet ännu viktigare. I riksdagen är vi ensamma, men utanför riksdagens väggar har vi många vänner. Tillsammans står vi upp för asylrätten och vi står upp för att alla som bor i Sverige ska ha samma rättigheter. Vi slänger inte ut våra principer när en svår situation uppstår, det är precis då de behövs allra mest.

En kongressdeltagare som Syre talar med i vimlet framför partisekreteraren Aron Etzlers förstamajtal i Kungsträdgården anser att partiet har en hel del internpolitik att ta hand om.

– Vi måste på allvar diskutera åsiktsfriheten inom Vänsterpartiet. Ta bara frågan med tendensfriheten. Just nu är det ganska syrefattigt, säger personen, som vill vara anonym, till Syre.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV