Radar · Nyhet

Sex timmars arbetsdag inom Västerbottens läns landsting

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sex timmars arbetsdag prövas på olika håll i Sverige. Till hösten påbörjar Västerbottens län ett årslångt försök att implementera sex timmars arbetsdag inom hela landstinget.

Västerbottens län har tidigare varit provplats för sex timmars arbetsdag, på äldreboendet Sjöjungfrun i Umeå. Pilotprojektet möttes av uppskattning och lovord av personalen och har bidragit till en större satsning av 80 procent av tiden men med full lön inom hela landstinget. Försöket ska påbörjas i höst och väntas pågå ett år.

Johanna Näslund, HR-direktör i Västerbottens läns landsting, ser positivt på försöket som hon menar kan erbjuda ett alternativ till de stundande utmaningarna inom vård och omsorg.

– En arbetstidsförkortning kan ju vara en faktor som bidrar till en bättre arbetsmiljö, attraktivare arbetsplatser och lägre sjuktal, säger hon till SVT.

Vänsterpartiet, numera det enda riksdagspartiet som driver på för att implementera sex timmars arbetsdag på nationell basis, är också positiva till utvecklingen. I samband med att försöket på Sjöjungfruns äldreboende gick av stapeln skrev partiledaren Jonas Sjöstedt om saken i Folkbladet:

”Vi fick åtta timmars arbetsdag redan 1919, för snart hundra år sedan. Produktiviteten har mer än tiodubblats sedan men löneandelen av det som produceras minskar. En arbetstidsförkortning kan delvis finansieras genom att löneandelen tvärtom får öka och vinsterna minska.”

I andra delar av landet pågår liknande projekt, däribland i Göteborg. I Borås kommun togs det däremot nyligen beslut om att inte att pröva sex timmars arbetsdag inom någon äldreomsorgsgrupp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV