Radar · Nyhet

Läckta TTIP-dokument väcker oro

På måndagen släppte Greenpeace i Nederländerna läckta dokument från förhandlingarna om TTIP-avtalet mellan EU och USA. Organisationen menar att ”miljöskydd förhandlas bort bakom stängda dörrar”. Något som förnekas av EUs handelskommissionär Cecilia Malmström.

Nu får allmänheten för första gången en möjlighet att jämföra EUs och USAs förhandlingsbud, menar Greenpeace.

– De här dokumenten avslöjar att civilsamhället med all rätta har varit oroade över TTIP-avtalet, säger Faiza Oulahsen, kampanjledare hos Greenpeace, i ett pressmeddelande.

Organisationen varnar bland annat för att det i materialet saknas hänvisningar till handelsregler som skyddar människors, djurs och växters liv och hälsa. Samt att klimatskydd och försiktighetsprincipen inte nämns.

Företagen får också en omfattande möjlighet att påverka lagstiftningen menar Greenpeace och påpekar att civilsamhället knappt fått tillgång till förhandlingarna medan industrin varit en tung röst i viktiga beslut.

– En komplett och aktuell version av avtalstexten borde genast släppas så att medborgare och valda representanter får en chans att förstå vad som föreslås i deras namn, säger Faiza Oulahsen.

På sin blogg kommenterar EUs handelskommissionär Cecilia Malmström de läckta dokumenten. Hon menar att ”en hel del missuppfattningar flyter runt” och att det som många uppfattar som en utkomst av förhandlingarna egentligen bara är de olika sidornas förhandlingspositioner.

– Det finns områden i TTIP-förhandlingarna där vi kommit långt men andra där vi helt enkelt inte är överens.

Många av dagens alarmistiska rubriker är ”en storm i ett vattenglas” enligt Cecilia Malmström.

– Det verkar behöva sägas igen och igen: Inget handelsavtal med EU kommer någonsin sänka vår nivå på konsumentskydd, livsmedelssäkerhet eller miljön, säger hon.