Radar · Nyhet

Fransk proteströrelse växer

I söndags firades arbetarrörelsens dag med demonstrationer världen över. I Frankrike rådde hetsig stämning mellan kravallpolis och demonstranter när 1 maj blev en del i den ihållande rörelsen ”Nuit debout”.

”Nuit debout”, ungefär ”Vakna nätter”, drog igång 31 mars och liknas vid Occupy-rörelsen som startade med ett protestläger på Wall Street och sedemera spred sig även till Sverige.

Protesterna har haft sitt centrum på Place de la Republique i Paris och sin ursprungliga måltavla i en ny arbetsmarknadslag av Francois Hollandes socialistiska regering. Politikerna menar att det behövs mer ”flexibilitet” på arbetsmarknaden men motståndarna hävdar att försämringarna i arbetsrätten är kortsiktiga och populistiska.

Rörelsen har spridit sig till många franska städer och hundratusentals människor har deltagit. Med tiden har fokuset breddats till mer allmän samhällskritik och rörelsen har fått olika grenar.

Förra veckan eskalerade protesterna och en symbolisk bild av en porsche som brann i Nantes spreds över världen. Även i andra städer brändes bilar, projektiler har kastats och polisen har svarat med tårgas.

Lagförslaget behandlas i parlamentet under tisdagen men oavsett utfall planeras nya manifestationer och rörelsen sprider sig utanför Frankrikes gränser.

Den 15 maj kallas till ”Global debout”. I evenemanget på facebook beskriver initiativtagarna hur rörelsen utvecklats till att bli ”en kreativ plats för kollektivt reflekterande”. Nu hoppas man att den globala aktionsdagen ska bli början på en  internationalisering av kampen mot till exempel skatteflykt, miljöförstöring och globala orättvisor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV