Radar · Nyhet

”Det är unga tjejer mot gamla gubbar”

 

Hälften av svenskarna vill på sikt avveckla kärnkraften, konstaterar SOM-institutet vid Göteborgs universitet i sin årliga mätning, som publicerades på 30-årsdagen av Tjernobylolyckan.

Tysk avveckling, dyra reaktorsbyggen i Finland och ihållande åsiktsmönster är några av förklaringarna.
Sören Holmberg, professor i statsvetenskap med inriktning på valforskning, summerar kärnkraftsfrågans opinionsläge i en mening:

– Det är unga tjejer mot gamla gubbar.

2010, ett år före olyckan vid kärnkraftverket i Fukushima, var siffran den motsatta mot dagens. Då ansåg 52 procent att kärnkraften borde finnas kvar och ersättas av nya reaktorer. Inte bara olyckan i Fukushima spelar in i allmänhetens kärnkraftstvivel, 2010 hade utvecklingen av alternativa energikällor ännu inte nått det stadium de har i dag.

– Pendeln har inte svängt tillbaka efter olyckan i Fukushima, säger Holmberg. Det gjorde den ganska snabbt efter Harrisburg och Tjernobyl, men nu finns ingen riktig entusiasm för kärnkraften.

Efter flera decenniers forskning kring svenskars inställning till kärnkraften är mycket sig likt.

– Skåne är mest för kärnkraft och Norrland mest emot. Precis som att unga kvinnor är mest emot och äldre män mest kärnkraftsentusiastiska. De gamla sociala och ekonomiska skyttegravarna sitter kvar.

En ny trend är däremot kärnkraftens partipolitiska paketering:

– Den har blivit en tydlig höger-vänsterfråga. Vi ser en tydlig partipolitisering som inte var fallet för 30 år sedan, säger Sören Holmberg.

Mest positiva till kärnkraften är sympatisörer till Sverigedemokraterna. Det förvånar inte SDs energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson, själv uppvuxen i ”kärnkraftslandet” Oskarshamn.

– Det har förvånat mig mer ifall siffrorna varit de omvända. Givetvis färgas sympatisörer av partiets åsikter, och tillsammans med Liberalerna är SD de mest kärnkraftsvänliga i riksdagen, säger Bäckström Johansson när Syre når honom i riksdagen på 30-årsdagen av Tjernobylolyckan.

SOM-institutets siffror visar att kärnkraftens ökade kostnader har fått väljare att vända industrin ryggen i tider av lägre priser på alternativa energikällor. Därför bör effektskatten avskaffas, anser Bäckström Johansson:

– Effektskatten håller kärnkraften tillbaka samtidigt som ”kärnspöken” dras fram av politiska skäl för att sprida missuppfattningar om industrins vinning.

S-MP-regeringen ser emellertid på saken med andra glasögon.
– Den nuvarande energiutvecklingen är ett paradigmskifte, säger energiminister Ibrahim Baylan till Syre.
I den utvecklingen tappar kärnkraften fart vid sidan om ökad användning av alternativa energikällor, en ofrånkomlig väg som den svenska energisektorn slagit in på.

– Här kvarstår egentligen bara frågan om i vilken takt vi ska gå och vilka politiska styrmedel som kommer att krävas, säger Baylan.