Radar · Nyhet

Nyupptäckt korallrev hotat

Ett korallrev på nästan 100 mil har upptäckts i Amazonfloden i Sydamerika. Forskarna, från Brasilien och USA, menar att det är ett mycket överraskande fynd eftersom den här typen av marina landskap normalt inte trivs i miljöer som inte erbjuder klart och salt vatten.

Studien, som publicerades förra veckan i tidskriften Science, beskriver enligt latinamerikanska Telesur hur revet sträcker sig cirka 100 mil genom vatten som är bland de lerigaste i världen. På djupet går revet mellan 30 och 120 meter. Forskarna fann minst 73 fiskarter, 60 olika svampar och ett omfattande övrigt marint liv, bland annat en sällsynt rödalg.

En av forskarna i projektet, Patricia Yager från Universitetet i Georgia i USA, varnar för att revet kan vara hotat av oljeutvinning i området.

– De kommer snart att borra efter olja mycket nära revet och sådan storskalig industriell verksamhet kan utgöra en enorm miljörisk, säger hon till Telesur.

Men hoten är flera påpekar forskarna. Världens korallrev är till exempel mycket sårbara för klimatförändringarna, vilket bland annat just nu leder till att koraller över världen bleknar och dör.