Energi

Mat med Jenny


GRÖNA KASSEN FYLLER FEM ÅR

I år fyller Sveriges enda veganska matkasse fem år. Varannan vecka presenteras nya recept och minst 90 procent av kassen är dessutom ekologisk. Gröna Kassen startades 2011 och för ett år sedan tog Ivica Marasovic och Christer Sjöberg över spakarna. Tillsammans har de vågat satsa på visionen om en grönare tillvaro.

Gröna kassen levereras varje vecka tillsammans med enkla recept. I kassen finns bönor, linser, grönsaker, matvete, dinkel, pasta och quinoa och mejerier baserade på soja, havre, ris, nötter och mandlar. Produkter som tofu, Tzay och korvar slinker också ner. Att grönsakerna är valda efter säsong är viktigt för Gröna kassen.

– Vi vill dela med oss av nyttiga produkter och nyttig kunskap till så många som möjligt och förmedla att det är viktigt för helheten att värna om vad vi äter och varifrån vår mat kommer. Vi vill även visa att det inte behöver vara en klassfråga att kunna handla ekologiskt, säger Ivica Marasovic, som har lång erfarenhet från livsmedelsbranschen.
Gröna kassens verksamhet startade i Storstockholm och Uppsala. Numera levereras kassen även till Göteborgsområdet, Västergötland och Skåne. Och kassarna har också utvecklats. Nu finns, förutom den ordinarie kassen, även en glutenfri kasse och en för ensamhushåll.

– Vi har en bred kundkrets. Även de som inte väljer en helt vegetarisk kost har blivit medvetna om vikten av det ekologiska och vill till exempel ha ekologiska grönsaker till fisken. Vi har fått mycket fin respons på de flesta rätter. Våra nya glutenfria recept som vår kock, Viktor Ingemarsson, skapat har fått mycket uppmärksamhet, säger Ivica Marasovic.

Förutom matkassen driver företaget även en nätbutik. Nätbutiker kan vara ett praktiskt komplement för den som inte bor nära storstäder eller där matkassar levereras. Planer på att utöka leveransområdet finns dock.
– Efterfrågan på Gröna kassen till städer runt i hela vårt rike är stor. Vi får även förfrågningar utanför gränserna. Tyvärr kan vi inte lansera kassen i alla städer som önskar det men vi har en plan som vi arbetar efter och som vi tror på, säger Ivica Marasovic.

VEGANSKA NÄTBUTIKER RÄDDAR VARDAGEN

Bor man inte i storstadsområdena kan det ibland vara klurigt att få tag på veganska produkter som ostar, korvar och godsaker. Då kan man beställa från en nätbutik och få varor levererade till dörren. Förutom de helt veganska nätbutikerna finns det också ett stort utbud av veganska varor på matjättarna Mat.se och Mathem.se samt Coop och ICA. Ett hett tips är också Matsmart.se, som säljer udda och kantstötta partier till lägre priser. Ett klimatsmart val, helt enkelt.

Goodstore (shop.goodstore.se)Fysisk butik i Stockholm som även driver nätbutik med stort utbud av bland annat veganska mejerier, skafferivaror och ovanliga godsaker.Gröna kassen (gronakassen.se/butiken)Vegansk matkasse och nätbutik. Levererar veganska mejerier, ostar, sojaprodukter, pastejer och skafferivaror.

Seitanfoods (seitanfoods.se) Vegansk nätbutik som bland annat saluför seitanprodukter (glutenkött), ostar i storpack och varor från ovanliga märken.

Veganboxen (veganboxen.se) Prenumeration på en vegansk snackbox med kakor, chips, godis, bars och skafferivaror av olika märken.

Veganlife (veganlife.se) Vegansk nätbutik som saluför bland annat sojaprodukter, skafferivaror, pålägg och pastejer.

I mars lanserade Pressbyrån en vegansk fralla.

Kedjorna ökar tillgängligheten

För tio år sedan var det nötter och smoothies som gällde om man ville hitta ett veganskt mellanmål i kioskkedjorna. 2011 lanserade 7-Eleven en sojakorv i några utvalda butiker men nytt för i år är en falafel- och bulgurwrap som säljs över hela landet. I samma koncern ingår även Pressbyrån, som också saluför falafelwrapen och även en vegansk fralla som lanserades i mars.

Kafékedjorna trappar också upp. I januari efterfrågade Barista tips på veganska rätter, genom en uppmaning på Facebook. I februari lanserades resultatet: En hummuswrap med spenat, rödlök och valnötter. Och nu lanseras även en smörgås och inom kort en grillad macka.

Även kedjan Starbucks har presenterat ett helt paket med veganska rätter. Under våren serverar Starbucks en quinoa- och linssallad, en wrap med edamamebönor samt en chiapudding gjord på sojamjölk och jordgubb. Menyn serveras främst i Stockholm, Uppsala och Västerås men det ska även finnas veganska alternativ på alla Starbuckskaféer runt om i landet, bland annat i den nya, veganska rawfooddisken.

Vegansk wrap från Barista.

Ny grillig kokbok

Jenny tipsar:

Nya veganska produkter på ICA

ICA presenterar tre nya veganska produkter i sin serie Gott Liv. Det är en champinjonburgare med rökig paprika, en bön- och ärtburgare och pumpa- och sötpotatispuckar. I sortimentet finns nu nio veganska produkter, vilket är en klar förbättring för ICA, som för ett år sedan fick kritik för att den nya vegetariska produktserien till största del var lakto-ovo-vegetarisk.
Ingredienser: Champinjonburgaren innehåller bland annat champinjoner, röd paprika, sojaprotein, vete, vitlök och tomat.
Pumpa- och sötpotatispuckarna innehåller bland annat pumpa, sötpotatis, sojaprotein, vete och vitlök.
Bön- och ärtburgaren innehåller bland annat gröna bönor, gröna ärtor, sojaprotein, vete, koriander, chilipulver, vitlök och persilja.
Palmolja: Nej
Ekomärkning: Nej
Fairtrade: Nej
GMO-fritt: Ja
Ca pris: 22–25 kr
Vikt: 180 g (puckarna) och 200 g (burgarna)
Releasedatum: Vecka 15
Var: Tillgängliga i samtliga ICA-butiker

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV