Radar · Nyhet

Kvinnobåt till Gaza för att bryta blockaden

I slutet av sommaren seglar återigen ett skepp till Gaza med målet att bryta den sjöblockad som infördes 2007. Den här gången med en helt kvinnlig besättning som ”Womens’ boat to Gaza”.
Vilka som ska ingå i besättningen är inte bestämt men det finns många som är intresserade, berättar Ellen Huttu Hansson, talesperson för Ship to Gaza, som är en del av det internationella nätverket Freedom Flotilla Coalition.

Hon menar att situationen i Gaza, med bland annat skyhög arbetslöshet och odrickbart vatten, bara förvärrats med åren. Planen är att nå Gaza hamn och förklara blockaden bruten, men syftet med ”icke-vålds-båtaktionen” är också att skapa opinion kring palestiniernas situation och historia.
–  Själva seglatsen, mediearbetet och mötet med lokalbefolkningar och politiker i de olika hamnarna på vägen är en ännu större och viktigare del av projektet, säger Ellen Huttu Hansson.
Det har gjorts flera tidigare försök att nå Gaza och bryta blockaden, senast 2012 då segelskonaren Estelle var nära men bordades av israelisk militär.
Den här gången ska båten avgå från västra Medelhavet, resan finansieras med insamlingar och donationer. Womens’ Boat to Gaza, eller Kvinnobåt till Gaza som projektet heter i Sverige, har med sin kvinnliga besättning ytterligare ett fokus.
– Vi vill belysa de palestinska kvinnorna och deras kamp i vardagen. De har också en central roll inom motståndsrörelsen men uppmärksammas sällan i omvärlden.

Tidigare resor har omgärdats av medial uppmärksamhet och stort stöd men har också mötts av motstånd. Ship to Gaza har bland annat kritiserats för att försöka bryta en blockad som kan motiveras av säkerhetsskäl och för att ha samarbetat med antisemitiska grupper. Organisationen uppger att den är partipolitiskt och religiöst oberoende och betonar att policyn är att inte samarbeta med antisemitiska organisationer.