Energi · Syre tipsar

Häv hostan med tussilago

Nu lyser tussilagon gul i dikena, i alla fall här i Mellansverige. Om du vill prova en gammaldags hostmedicin kan du passa på. Tussilago är latin – tussis betyder hosta och lago kan komma från agere, som betyder driva bort. Det svenska namnet hästhov är en förvrängning av det gamla namnet hosthäva, och så har man länge använt växten.

Några garantier för att vårförkylningen försvinner kan vi inte ge, men enligt Shenet.se har tussilago använts mot hosta i tusentals år. Så sent som under andra världskriget uppmuntrade Medicinalverket folk att samla in tussilago och lämna till apoteken. Man kan koka te på både bladen och blommorna, torkade eller färska. Det finns lite olika recept.

Bloggaren Husmor Anna skriver att hon kokade tre blommor med skaft och allt i en liter vatten i fem minuter. Sedan fick teet dra i fem minuter och därefter ”är det bara att dricka med en stor klick honung i”. Men det går förstås lika bra med råsocker eller något annat sött. Nu är hon på bättringsvägen, rapporterar Husmor Anna.
I ett annat recept används 25 gram torkad tussilago, 25 gram islandslav och 10 gram lakritsrot (islandslav och lakritsrot finns att köpa i hälsokostaffärer). En matsked av blandningen får ligga i blöt i en halv liter vatten över natten. Koka det hela i en minut och låt det stå och dra en stund. Pressa i en vitlöksklyfta och drick. Var beredd på att islandslav är oerhört beskt.

Tussilago växer ofta i diken och liknande, men tänk på att inte plocka blommorna vid bilvägar där det kommer avgaser på dem.

Strö ut kanel så flyttar myrorna. Foto: Leif R Jansson/TT

Myror gillar inte kanel

När det börjar bli varmare vaknar insekterna till liv – även inomhus. Om du har myror inomhus kan du bli av med dem utan att spruta gift på dem. Strö ut kanel där myrorna finns. De dör inte av det, men de gillar det inte och flyttar därifrån.
Källa: alternativ.nu

Skydd mot fästingar