Radar · Nyhet

Djurparker dödar friska djur

Det är i dag regel att djurparker dödar djurungar av platsbrist. Två parker i Belgien har dock antagit en policy för att inte avliva friska djur.
Med anledning av de nyfödda björnungarna på Skansen uppmärksammar Djurens rätt att unga friska djur regelbundet dödas på svenska djurparker.
2012 och 2013 sköts tre unga björnar på Skansen eftersom parken inte kunde hitta en annan lösning. De tre björnungarna föddes 2009 och började 2012 bli könsmogna, vilket ställde till problem, enligt Skansens kommentar till SVT.

Tidigare har medier lyft fram att friska djur avlivas som en del av verksamheten även på Parken Zoo i Eskilstuna och på Ölands djurpark, med anledning av platsbrist, och att detta ses som normalt i hela branschen.
Två djurparker i Belgien meddelade dock förra veckan att de inte längre kommer att avliva det som kallas ”överskott”.
– Detta beslutet är det första av sitt slag i Europa och att jag hoppas att fler kommer att följa detta exempel, uppger Michel Vandenbosch, ordförande för djurrättsorganisationen Gaia, som har varit med i processen att ta fram en ny policy för de två djurparkerna.

Som en första åtgärd ska verksamheten skötas så att ett överskott av djur undviks så långt det är möjligt. Om problem ändå uppstår ska en av fyra lösningar tillämpas: djuret ska flyttas till en annan lämplig djurpark, förflyttas inom de två parkerna, återanpassas till sin naturliga miljö eller placeras i ett djurhem.
Djurens rätt skriver att de applåderar beslutet.