Radar · Nyhet

18 procent lägre köttkonsumtion med ”nudging”

Restaurangkedjan Fazer Food Service vill uppmuntra sina gäster att göra hållbara val och har genomfört flera pilotförsök för att styra konsumtionen från kött till grönsaker.

”Nudging”, som betyder knuffa på svenska, är en metod som lyfts allt mer i samband med miljöfrågor. I Fazer Food Services Nudging-försök i Sverige ökade konsumtionen av grönsaker med 10 procent. Nu har även ett pilotförsök i Finland avslutats och det gav mer anmärkningsvärda resultat: köttkonsumtionen minskade nämligen med hela 18 procent.

Fazer har bland annat placerat salladen och frukten först på buffén och gett vegetariska rätter en mer central placering.

– Det är tydligt att små initiativ kan göra stor skillnad och vi är oerhört glada över resultaten från våra finska piloter. De tillsammans med de svenska resultaten bekräftar att vår plan att vidareutveckla och introducera det här sättet att arbeta i alla våra restauranger i Norden kommer att göra stor skillnad, säger Jonny Zachrisson, kvalitets- och miljöchef på Fazer Food Services Sverige i ett pressmeddelande.