Radar

Utvecklingsländer berövas hundratals miljarder

Skatteflykten som avslöjats genom Panama-dokumenten medför stora mänskliga kostnader i världens utvecklingsländer.

Dokumenten som läckt ut från Mossack Fonseca visar hur advokatbyrån i Panama hjälpt tusentals förmögna personer att skatteplanera och gömma undan tillgångar i brevlådeföretag i 21 skatteparadis. Bakom avslöjandet ligger den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung och det internationella journalistnätverket ICIJ.

Läckta dokument visar bland annat att det kanadensiska bolaget Heritage Oil and Gas anlitat Mossack Fonseca för att kringgå skatt i Uganda. Vid försäljning av ett oljefält skulle bolaget betala 404 miljoner dollar i skatt men bestred det i domstol samtidigt som företaget försökte flytta verksamheten till Mauritius.
Mauritius har undertecknat ett skatteavtal med Uganda som innebär att ett bolag som Heritage Oil and Gas enbart behöver betala skatt i ett av de två länderna. Internationella valutafonden har pekat ut Mauritius som ett av de länder som lockar till sig flest företag för att skatten är låg.

Skatteflykt innebär stora förluster för utvecklingsländer som Uganda.
– Skatteparadis gör att stora företag och förmögna personer kan undvika att betala sin beskärda del. Regeringar berövas resurser som de behöver för att tillhandahålla grundläggande service och ta sig an en ökande ekonomisk ojämlikhet, säger Tatu Ilunga, expert på skattefrågor vid den brittiska biståndsorganisationen Oxfam.

I Uganda lever omkring 37 procent av befolkningen på mindre än 1,25 dollar per dag. Heritage Oil and Gas 404 miljoner dollar i skatt är mer än landets hela sjukvårdsbudget.

Nigerias statistiska centralbyrå uppger att 61 procent av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. Landets oljedelta genererar stora inkomster, men trots det är regionen en av de fattigaste i landet. Enligt FNs utvecklingsorgan UNDP saknar de flesta människor i området tillgång till dricksvatten, elektricitet, vård och infrastruktur.

Craig Fagan vid antikorruptionsorganisationen Transparency International påpekar att de miljontals filer som läckts från Mossack Fonseca bara gäller en enda advokatfirma i Panama.
– Vi kan vara säkra på att det finns många andra advokatbyråer i London, Hong Kong, New York och Miami som arbetar på samma sätt, säger Craig Fagan.

Oxfam beräknar att det finns minst 18,5 biljoner dollar undangömda i skatteparadis världen över. Två tredjedelar av brevlådeföretagen uppges finnas i skatteparadis belägna i Europa – som Luxemburg, Andorra eller Malta.

Enligt Tax Justice Networks beräkningar kan det finnas upp till 32 biljoner dollar undangömda i skatteparadisen. Fattiga länder går miste om över 100 miljarder dollar i skatteintäkter varje år, enligt Oxfam.

Den amerikanska tankesmedjan Brookings Institution uppger att de pengar som går förlorade på det här sättet skulle kunna lyfta alla människor över fattigdomsgränsen tre gånger om.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV