Radar

Kraftiga jordbävningar i Ecuador och Japan

Under helgen drabbades området kring Stilla havet av flera mycket kraftiga skalv. Minst 250 dog i Ecuador och minst 40 i Japan när två jordbävningar inträffade på ön Kyushi där Japans två aktiva kärnkraftverk ligger.

Det finns inget samband mellan skalven i Ecuador och Japan, menar seismolog Reynir Bödvarsson vid Uppsala universitet, utan det är ”slumpen som gör att de inträffar så nära i tid” berättar han i en artikel i DN. Området är det mest jordbävningsdrabbade på jorden, men plattan är elastisk och det som händer i ena änden påverkar inte den andra.

Ecuadors regering har beskrivit skalvet som det värsta sedan 1979 då 600 personer dog, enligt Reuters. Helgens jordbävningen hade sitt centrum i Muisne och mätte 7,8 på Richterskalan.

Två stora jordbävningar skedde också under slutet av förra veckan i sydvästra Japan, i Kumamoto på ön Kyushu. Ett 40-tal har rapporterats omkomna men katastrofen är fortfarande svår att överblicka. BBC rapporterar om omfattande skador på hus, vägar och broar.

Japan ligger i ett av de mest seismiskt aktiva områdena på jorden och enligt BBC varnar Japans meteorologiska institut för fler jordbävningar i området den närmaste tiden.

På ön Kyushi finns de två kärnkraftverk som för närvarande är i gång i Japan. Ingen av dessa har skadats enligt ett uttalande från premiärministerns Shinzo Abes stab.
The Asahi Shimbun skriver att ”inget onormalt” har upptäckts på kärnkraftverken och att verksamheten fortsätter som vanligt trots riskerna för ytterligare skalv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV