Radar

De mest utsatta får det allt sämre

Sverige ligger dåligt till när man mäter hur långt utsatta barn tillåts halka efter. I en jämförelse mellan rika länder hamnar Sverige långt ner på listan visar en ny rapport från Unicef om hur sociala orättvisor slår mot barn i höginkomstländer. Våra grannländer ligger däremot i topp.

Unicef har undersökt hur stora klyftorna tillåts bli mellan de tio procent av barnen som är mest utsatta i samhället, och de barn som utgör genomsnittet. Rapporten har studerat barnens situation vad gäller inkomst, utbildning, hälsa och välbefinnande.

I den övergripande jämförelsen hamnar Sverige på 23e plats av 35 länder. Det är strax ovanför den sämsta gruppen av länder, och långt bakom Danmark, Finland och Norge. Israel och Turkiet är de länder som ligger längst ner.
– Det är mycket allvarligt att klyftorna i Sverige ökar, och att många barn halkar efter och hamnar i ett socialt utanförskap där de riskerar att fastna, säger Christina Heilborn från Unicef Sverige i ett pressmeddelande.
Rapporten visar att klyftorna mellan barn har ökat på många håll och att Sverige tillhör de länder som har fallit mest.

Ojämlikheten när det gäller barns hälsa ökar i de flesta länder. Resultaten har tagits fram genom att barn i åldrarna 11-15 själva fått uppge hur de mår. Vart femte barn i Sverige har dagliga psykosomatiska hälsoproblem som huvudvärk och illamående enligt rapporten, vilket är den högsta siffran i Skandinavien. I samtliga länder mår flickor sämre än pojkar.
En ljuspunkt är att ojämlikheten när det gäller ohälsosam kost och fysiska aktiviteter har minskat på många håll.

När det gäller barns välbefinnande ligger Sverige lägst bland de skandinaviska länderna.

Unicef Sverige föreslår bland annat tidiga och riktade insatser till de är mest utsatta, ökad samverkan mellan myndighet och att de som berörs ska göras mer delaktiga. Det är viktigt att politiker och beslutsfattare tar till sig de här ”oroväckande resulaten” menar Christina Heilborn.
– De barn som är mest utsatta i samhället drabbas på så många olika sätt av att inte få tillgång till sina rättigheter. Följderna för barnet kan bli avbruten skolgång, missbruk, kriminalitet och arbetslöshet, och det är därför viktigt att politiker och beslutsfattare tar till sig de här oroväckande resultaten, säger Christina Heilborn.

 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV