Radar

Allt fler barn faller offer för Boko Haram

Den humanitära krisen runt Tchadsjön i centrala Afrika fortsätter att förvärras. Närmare tre miljoner människor befinner sig nu på flykt undan Boko Harams härjningar och allt fler barn används som levande bomber av terrorgruppen.

Det bor över 30 miljoner människor runt Tchadsjön – i Nigeria, Kamerun, Tchad och Niger. Toby Lanzer, FNs regionala humanitäre samordnare, berättar hur han i samband med ett besök i nordöstra Nigeria upplevde djup fattigdom och brist på mat i byar som var ”helt förstörda”.
– Boko Harams skräckfyllda framfart fortsätter att förstöra livet för miljontals människor, säger han.

Allra värst är situationen för barnen. Enligt FNs barnfond Unicef har närmare 1,3 miljoner barn tvingats på flykt på grund av Boko Harams våldsdåd. I en ny rapport har andelen barn som lider av akut undernäring ökat snabbt till att nu omfatta nästan 200 000 barn.
Barn och ungdomar löper dessutom risk för att kidnappas eller rekryteras av terrorgruppen. Det har snart gått två år sedan över 200 skolflickor kidnappades i Chibok, och de flesta av barnen är fortsatt försvunna. Toby Lanzer påpekar samtidigt att det fallet bara är ett av många.
– Det handlar om ett fruktansvärt exempel i en lång rad av fruktansvärda exempel, säger Toby Lanzer och tillägger att tusentals människor nu har kidnappats av terrorgruppen.

Samtidigt används allt fler barn, vissa så unga som bara åtta år gamla, som självmordsbombare. Var femte självmordsbombare som skickas ut av Boko Haram är enligt Unicef ett barn och de flesta är flickor.
Enligt Unicefs nya rapport användes 44 barn som självmordsbombare under 2015, vilket var en tiofaldig ökning jämfört med föregående år. Flest självmordsdåd utförda av barn genomfördes i Kamerun, vilket kan ses som ett exempel på hur våldet spridits till fler av regionens länder.

Många kidnappade flickor utsätts för sexuella övergrepp och för tvångsgifte. Khadija som kommer från Kamerun och är 17 år gammal berättar för Unicef om hur hon blev kidnappad i samband med ett besök hos sin mamma i Nigeria. När hon sedan vägrade att gifta sig med en av terrorgruppens medlemmar blev hon dödshotad.
– De höll mig inlåst i en byggnad i över en månad och sade ”oavsett vad du tycker så har vi redan gift bort dig”, berättar hon.

Många av dem som lyckats undkomma fångenskapen vittnar samtidigt om hur de möter diskriminering när de återvänder hem.
Toby Lanzer menar att omvärlden måste engagera sig mer för människorna i regionen, inte bara för att lösa de mesta akuta behoven utan även för att på längre sikt kunna stabilisera situationen.
– Mer kan göras. Jag vet att alla biståndsgivare för närvarande är hårt ansatta, men när jag ser omfattningen av förstörelsen och nivån på lidandet … Jag har inte sett något värre på länge, säger han.

Hittills har Unicef endast fått in elva procent av de 97 miljoner dollar som organet har vädjat om för att kunna bidra med livsavgörande hjälp till människor som drabbats av Boko Harams våld.