Radar

400 döda på Medelhavet

Mer än 400 flyktingar har drunknat på Medelhavet efter att fyra överfulla båtar kapsejsat på väg från Egypten till Italien, rapporterade Daily Mail på måndagen. Efter EUs försök att stoppa flyktingar som kommer från Turkiet till Grekland verkar också allt fler välja den farligare vägen från Libyen till Italien.

De flesta av de 400 flyktingarna kom från Somalia, Etiopien och Eritrea. Enligt somaliska medier kunde endast 29 personer räddas ur vattnet. Uppgiften om antalet drunknade kommer från den somaliska ambassadören i Egypten.

I helgen greps också över 200 afrikanska flyktingar av myndigheter i Libyen enligt samma tidskrift. De befann sig tillsammans med flyktingsmugglare i ett gömställe i Tripoli och enligt uppgift skulle avfärden över Medelhavet gå endast några timmar senare.

Det har varnats för att EUs försök att stoppa migrantbåtar från Turkiet till Grekland kommer att leda till att fler tar den farligare vägen från Libyen till Italien. I slutet av mars hade cirka 17 500 migranter anlänt till Italien, enligt FNs flyktingorgan UNHCR.

Och på senare tid har det kommit allt fler rapporter om att migranter försöker ta sig till Europa via Libyen. Många har blivit kvar i Libyen i väntan på att våren ska komma och göra den farliga resan lite mindre riskfylld. Under april kommer den svenska kustbevakningen finnas på plats i Italien.

– Anledningen till att vi är här är att migrationen kan leta sig nya vägar nu när vägen mellan Turkiet och Grekland nästan helt och hållet är stängd. Just nu har vi ett spaningsflygplan som är placerat i Brindisi i Italien, från luften kan vi hjälpa till att förkorta insatstiden och rädda flera liv, säger Mattias Lindholm, presstalesman på Kustbevakningen till Sveriges Radio.