Radar

Svartjobb åt Trafikverket

Ett stängslingsprojekt i Småland och Skåne, som beställts av Trafikverket, kantas av oegentligheter. SVT Småland avslöjar att anställda arbetat uppemot 60 timmar i veckan utan ob-ersättning eller övertid.

– Vi fick pengarna i handen, säger Mihael Sandescu, tidigare anställd hos en underentreprenör, till SVT Småland.

Chefen för företaget är tidigare dömd för brott mot utlänningslagen. Denne sa till sina anställda att inte bry sig om ”skatt och sånt”.

– Oseriösa aktörer har alltid funnits. Det har inte varit tillräckligt bra uppföljning, säger Bengt Olsson, presschef hos Trafikverket.

Trafikverket har redan påbörjat sitt arbete med tätare kontroller och frekventare besök och uppföljningar. Villkoren ska vara schyssta och underleverantörerna seriösa menar Bengt Olsson. Och i det här fallet visar de oseriösa entreprenörerna på vikten av än rigidare kontroller.

– Vi har förlitat oss på att alla steg i leverantörskedjan följs, men det räcker inte, säger Bengt Olsson.
Tills vidare fortsätter arbetet utmed spåren. När ett team från SVT Småland nyligen skulle intervjua några gästarbetare hindrades de av chefen för företaget som blockerade vägen med sin egen bil.
–  Jag lovar er, ni kommer att ha ett helvete. Ni har jävlats så mycket med mig. Nu ska jag göra likadant med er, sa företagaren enligt SVT Småland.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV