Radar

”Ingen framtid för Bromma flygplats”

Det finns ingen framtid för Bromma flygplats. Det är en av slutsatserna i Anders Sundströms utredning ”Mer flyg och bostäder” som presenterades i dag.

Efter valet orsakade Bromma flygplats en kris mellan de nuvarande regeringspartierna. Socialdemokraterna ville ha den kvar medan Miljöpartiet gått till val med löftet om att lägga ner den. Lösningen blev att tillsätta en utredning om flygplatsens framtid.

I december förra året kortades utredningstiden och fokuset ändrades till hur flygkapaciteten och bostadsbyggandet ska kunna öka i Stockholmsområdet. I dag när rapporten ”Mer flyg och bostäder” kom fanns där trots allt tydliga besked från utredaren Anders Sundström: Bromma flygplats har ingen framtid efter 2038 när det nuvarande hyresavtalet löper ut.

Arlanda flygplats kapacitet kan ta bortfallet, menar han. Det bör ske genom ”omfattande utbyggnader” där bland annat en fjärde landningsbana ingår.

– Ledtiden för att bygga ut Arlanda är 20 år och därför måste planeringen starta nu, säger Anders Sundström i ett pressmeddelande.

Han menar att bostadsbristen är det största hindret mot Stockholms tillväxt och ser inte att en flygplats mitt i stan hör framtiden till.

– Medborgarna kommer inte heller om 20 år att acceptera en flygplats nästan mitt inne bland växande stadskärnor. Bromma behövs inte heller när Arlanda är utbyggt.

Daniel Helldén, miljöpartist och trafikborgarråd i Stockholm, menar att utredningen nu visat att Miljöpartiet har rätt. Han vill se att regeringen skyndsamt påbörjar avvecklingsprocessen.

– Planeringen av bostäderna kan gå på tio år. Det viktiga nu är att regeringen ger besked om att Bromma ska avvecklas som flygplats, säger Daniel Helldén till Stockholmdirekt.se.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV