Glöd · Debatt

Vad ska vi med religioner till?

Svar på Jerker Janssons krönika i Syre #51

Fin och intelligent krönika om religioner, tack Jerker Jansson för den! Naturligtvis finns en massa avarter av både islam och kristendom. Jag känner flera snälla och fina människor av båda sorterna. Och har förstås hört talas om alla dem som inte är snälla och fina!
Men – kan du eller någon annan tala om för mig vad man ska ha en religion till över huvud taget?

Jag läser Dawkins och Darwin, och dem tror jag på! Helt utan religion vet jag skillnaden mellan rätt och fel, gott och ont, och mitt överskott på empati är nog medfött. Liksom hos många andra människor förstås.
Chansen att få leva i evighet lockar inte alls! Livet är vackert som det är, när det är som det ska. Mina enda ambitioner är väl att vara god mot andra och att ha rätt roligt själv. Det har jag haft turen att uppnå som 70+-are. Och är helt nöjd utan gudar.

 

Svar direkt från Jerker Jansson: En del frågor får aldrig svar

Min text handlar inte alls om huruvida vi behöver religion eller inte, utan utgår från det faktum att en massa människor faktiskt är troende. Men visst, självklart är inte förmågan att skilja mellan gott och ont beroende av religiositet.
Jag läser också gärna Dawkins och Sam Harris, men har också haft stor glädje av Eckhart Tolle. Existensen är komplicerad och en del frågor kan vi aldrig få svar på, men det kan vara spännande att lyssna på andra människors funderingar kring dem.