Radar

Målet: Först i världen med 100 procent elbilar

År 2030 ska Indien bara sälja elfordon, det är planen som flera av landets ministrar nu jobbar på. Även Norge och Nederländerna är inne på liknande spår och samtidigt växer intresset för elbilen hos bilköparna.

Indien har satt målet att bli första land i världen med bara eldrivna fordon på vägarna, och för att nå dit planerar man bland annat att slopa kravet på handpenning för elbilar.

– Om man kan ge en elbil gratis, med noll handpenning, och därefter låta köparna göra avbetalningar med hjälp av de besparingar de gör från petroleumprodukter. Innovation är möjligt, det behövs bara ett öppet sinne, sade energiminister Piyush Goyal nyligen till tidningen Economic times i Indien.

I veckan kommer han att diskutera planen med Indiens transportminister Nitin Gadkari, oljeminister Dharmendra Pradhan och miljöminister Prakash Javadekar.

– Indien kan bli det första landet av den här storleken att köra 100 procent med elfordon. Vi försöker nu att få detta program självfinansierande, fortsatte Piyush Goyal.

Indien är inte är det enda landet med målet att bara sälja elbilar. I Norges nya nationella transportplan för 2018–2029 finns detaljerade mål om att alla nya bilar, stadsbussar och lätta lastbilar ska drivas med el eller vätgas år 2025.

För långdistansbussar är målet satt till 75 procent fram till 2030 och för lastbilar 50 procent. Planen väntar nu på godkännande i parlamentet.

I Nederländerna godkände underhuset förra månaden en motion om att bara elbilar får säljas efter 2025.

Intresset bland allmänheten för elbilar växer samtidigt. När Teslas nya modell, som är betydligt billigare än föregångarna, presenterades förra veckan kom det in över 270 000 beställningar på ett par dagar. Ett rekord i bilindustrins historia, enligt webtidningen Reneweconomy.

Tidningen skriver vidare att flera analytiker ser detta som en ”game changer” och ett viktigt steg i en övergång från förbränningsmotorer till elektriska motorer. Med en prislapp på 35 000 dollar är det dock osannolikt att just Tesla kommer att bli dominerande på den indiska marknaden, där det redan i dag finns flera betydligt billigare alternativ.