Radar

Flyktingar skickas tillbaka

I måndags började Grekland skicka tillbaka flyktingar till Turkiet. När de första båtarna lämnade Lesbos var det bara en liten grupp aktivister som protesterade. Totalt ska över 5 000 skickas tillbaka.

Till följd av avtalet som EU slutit med Turkiet gick i måndags de första båtarna från ön Lesbos till Diliki i Turkiet, med hundratals människor ombord. Enligt avtalet ska alla flyktingar som illegalt tagit sig till Grekland skickas tillbaka till Turkiet.

EUs avtal med Turkiet har mött hård kritik. Röda korset är av en av alla organisationer som kritiserat överenskommelsen.

– Vi ser allvarliga risker att genomförandet kommer att undergräva internationell rätt såväl som europeisk flyktingrätt liksom de grundläggande mänskliga rättigheterna, skrev 22 företrädare för Röda korset i Europa i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet i lördags.

FNs flyktingorgan UNHCH har redan varnat för att avtalet leder till att familjer splittras. NRC och andra människorättsorganisationer har kritiserat Turkiet för att vara dåligt förberett på att ta emot alla de flyktingar som skickas tillbaka från EU.

80 procent av flyktingarna i Turkiet lever inte i läger utan ute på gatan. Amnesty har även uppgett att syriska flyktingar har skickats tillbaka till kriget i Syrien.