Radar

Nordea viktig spelare i global skatteskandal

Journalister från 80 länder avslöjar unisont hur 214 000 bolag och 14 000 personer har undflytt beskattning via en advokatfirma i Panama. Skandalen har fått namnet ”Panamadokumenten” och omfattar en rad kända personligheter och miljardtals kronor i förlorade skatteintäkter.

– Det här är en unik inblick i en värld som det inte var tänkt att vi skulle få se, säger Joachim Dyvfermark, reporter på Uppdrag granskning, en redaktionerna i grävarbetet med ”Panamadokumenten”, i en intervju i P1 Morgon.

Sammanlagt rör det sig om 11,5 miljoner dokument som härleds till Mossak Fonseca, en advokatbyrå med säte i Panama, som hjälpt otaliga bolag och personer världen över att gömma undan pengar från beskattning via brevlådeföretag i skatteparadis.

SVTs Uppdrag granskning redovisar att 400–500 svenska personer och bolag finns bland de läckta dokumenten. I många fall har Nordea hjälpt till i processen där så kallade ”målvakter” står som huvudmän för ljusskygga bolag. Allt för att skapa anonymitet och låga eller inga skattebördor.
– Det här är inte något vi rekommenderar våra kunder i stort, sade Magnus Nelin, presschef på Nordea, i P1 Morgon.

Joachim Dyfvermark, reporter på Uppdrag granskning, bemötte Nordeas officiella linje i samma radioprogram:
– Det är trams. Det vi ser i vår databas är att man är oerhört aktiv, man har ett nära samarbete med den här advokatfirman för sina allra rikaste kunder.

Nordea är, visar SVTs granskning, den sjätte mest aktiva banken gentemot Mossak Fonseca.

Bland de inblandade skatteflyktingarna märks namn som Rysslands respektive Ukrainas presidenter Vladimir Putin respektive Petro Porosjenko, Islands premiärminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och fotbollsspelaren Leo Messi.