Radar

MP vill se FN-konferens om asylrätt

Inte sedan andra världskriget har så många befunnit sig på flykt som i dag, främst med anledning av de pågående väpnade konflikterna i Syrien och Irak. Därför vill Miljöpartiet få till stånd en FN-konferens med målet att diskutera och utveckla den hotade asylrätten.

– Sverige har varit en väldigt viktig faktor i de här förhandlingarna, just för att driva på för att respektera internationell rätt och rätten till individuell prövning, säger Maria Ferm, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, till Sveriges Radio.

Det första steget blir att övertyga regeringspartnern Socialdemokraterna, därefter att vinna internationellt gehör för förslaget. Men kritiken har inte låtit vänta på sig. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt tycker att Miljöpartiets hycklar om asylrätten:
– Det framstår som märkligt att göra utspel som syftar till att rädda asylrätten samtidigt som man själv bidrar till att sätta den ur spel. Det är faktiskt det som regeringen gör. För mig är det här hyckleri, säger han till TT.

Den föreslagna FN-konferensen handlar dock inte om att plåstra om förlorad politisk trovärdighet, anser Maria Ferm och tillägger att S–Mp-regeringen visst värnar om asylrätten.
– Det här är ytterligare ett steg för att åstadkomma ännu större respekt för mänskliga rättigheter, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV