Glöd · Debatt

Köttätande är inte hållbart

För ungefär tre och ett halvt år sedan fattade jag beslutet att sluta konsumera kött. Ett beslut som fått min omgivning att förvånas, främst eftersom jag var en notorisk köttätare och kunde ta fram ett paket parmaskinka till den vegetariska måltiden ”bara för att”. Eftersom jag var ganska ny var jag inte beredd på fördomarna som tillkom och hur omfattande vegetarianism blir motarbetad i samhället (även om det finns vegetariska alternativ nästan överallt i Sverige).

Medvetenheten kring klimatfrågor är också tämligen ny. Jag var en ganska blå person, men när jag studerade ämnen som hade med miljö att göra insåg jag att den ekvation jag trodde på inte gick ihop. Ett av de största besluten jag kunde fatta var alltså att ge upp mitt älskade kött och helt enkelt bita i det sura äpplet – jag hittade inga logiska argument att fortsätta. Det intressanta är hur omtänksam min omgivning blev när det gällde huruvida jag blir mätt numera eller om det ändå inte finns en massa näringsämnen som jag inte får i mig nu när jag tar bort ”det viktigaste i hela måltiden”. Det brukar snabbt gå över efter en förklaring kring aminosyror och hur dessa kan kombineras med vegetabiliska livsmedel för att bygga muskler och inte riskera proteinbrist (vilket är ganska liten risk oavsett hur en äter).

På internet är det dock en helt annan fråga. Där möts vegetarianism och veganism av otaliga skurar av argument. Få hållbara och ännu färre välgrundade. Häromdagen fick jag veta att det minsann var farligt att äta grönsaker för det är så mycket kadmium i dessa … Så kanske det kan vara men då borde väl rikslarm utfärdas även på leverpastej (då njurar och lever filtrerar detta i djuren). Visst, skadade njurar vill ingen ha. Men lösningen är inte att riskera ackumulerade miljögifter, hormoner och antibiotika – vilket vi får i oss av köttkonsumtion (jag har skrivit en uppsats i ämnet och har bra peer-reviewade källor). Lösningen är att sopsortera så vi inte bränner elektronik/batterier, att sluta förbränna fossila bränslen och inte gödsla med mineral- och stallgödsel eller rötslam.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag ser hur politiska aktörer eller representanter för branschorganisationer (ni kan googla själva) delar ut kött när skolorna har vegetarisk dag. Inte heller vet jag hur jag ska reagera när restauranger gör massiv köttkonsumtion till en ”rolig gimmick” och utmanar gästerna i att pressa i sig massiva mängder kött – som till stor del slängs.

Om det handlar om vad som är naturligt så kan vi väl konstatera att människor i Sverige alltid har ätit kött. Men då har det varit ett par stora djur per år – och filén till någon högtid. Det finns inget naturligt eller hälsosamt med att äta massor av kött. Varje dag. Till varje måltid. Jonathan Glover (etikfilosof) kunde inte hitta rationella argument för att döda djur:
”[…] my reasons for this when written down have a disconcerting air of intellectual dishonesty[…].