Radar

Den finska basinkomsten tar form

Det finska försöket med basinkomst planeras till 2017 och 2018 och hur det hela ska utformas blir nu allt tydligare. En forskningsgrupp har sedan i höstas utrett frågan och förra veckan överlämnade de sin rapport till den finska social- och hälsovårdsministern.

 

Den finska tidningen Hufvudstadsbladet rapporterar att basinkomstförsöket enligt forskningsgruppen bör genomföras utifrån två olika urval; ett slumpmässigt riksomfattande och ett regionalt.

I den föreslagna modellen skulle alla fullvuxna finländare utom pensionärerna få mellan 550 och 750 euro i månaden. Dessutom skulle vissa förmåner såsom bostadsbidrag och inkomstrelaterade förmåner betalas.

– Vårt förslag är att man kunde pröva på en basinkomstnivå på cirka 550 euro, vilket nettomässigt ungefär motsvarar grundtrygghetsförmånerna just nu, säger Olli Kangas, direktör för samhällsrelationer på Folkpensionsanstalten till Huvudstadsbladet.

Forskningsgruppen anser att en basinkomst skulle lösa byråkratiproblem och hjälpa dem som missgynnas av dagens system men att det inte är hela svaret på alla ”fattigdomsfällor”.

Nu väntar gruppen på politiska riktlinjer och ger sitt slutliga förslag i november.

Social- och hälsovårdsminister Hanna Mäntylä har ännu inte tagit ställning till rapporten. Enligt Huvudstadsbladet ska regeringen komma med ett besked under april.

I kommande nummer av Syre kommer en utförlig artikel om det aktuella läget för det finska basinkomstförsöket.

 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV