Energi · I blickfånget

Att dela kärleken på tre

UPPDATERAD| Det bara hände. De hade inte tänkt på sig själva som polygama, men plötsligt hade de en kärleksrelation på tre. Att älska fler än en är att våga älska fullt ut, säger Hampus Engström.

Det är söndag eftermiddag när jag hälsar på i en röd villa i Strömsund i Jämtland där det bor en helt vanlig ovanlig familj. Med sju barn, en mamma och två pappor. Det var för två och ett halvt år sedan som Linda och Erik Fridland och Hampus Engström bestämde sig för att leva tillsammans alla tre.
– Det här var från början inte ett alternativ för oss heller, utan vi diskuterade mycket om hur vi skulle göra. Jag kände ju att jag inte ville vara utan någon av dem, säger Hampus Engström.

Paret Fridland träffade Hampus Engström då de arbetade på samma taxifirma. Med tiden växte kärleken fram.
– Så berättade vi för barnen och de ryckte mest på axlarna och sa jaha. Barn är ju så öppna och utan fördomar. Men vi kollar ändå hela tiden av hur de påverkas av vårt beslut men det tycks aldrig ha varit något problem för dem, säger Linda Fridland.

Sen kom utmaningen att berätta för familj, vänner och arbetskamrater. Vilket resulterade i att vissa familjerelationer och vissa vänner har försvunnit medan andra har tillkommit.
– Vi har förståelse för att det kan ta tid att förstå, säger Linda Fridland.
– Men man måste ju ändå bestämma sig någonstans för att mitt liv är mitt liv, fortsätter Hampus Engström.

Trion började tidigt att blogga som ”Polyfamiljen” , så småningom skrev Aftonbladet ett stort uppslag om dem och efter ett tag satt de i TV4 och berättade om sitt polyliv. Att gå ut öppet och rakryggat har varit viktigt för dem alla tre.
– Vi fick en rolig kommentar sagd med glimten i ögat när Aftonbladet skrev om oss att det var oschyst för nu kunde inte folk prata skit längre, säger Hampus Engström.
Det är för att trion vill lyfta diskussionen om polygami och få en förändring som de väljer att gå ut i media. De vill visa att man kan leva på olika sätt och det händer att människor hör av sig, både folk de känner och främlingar och säger att sådär vill ju jag också leva!

I Strömsund har många en personlig relation till trion då de alla tre har kört taxi i många år. Det mest förvånande har varit att så många pensionärer har varit så positiva till deras levnadssätt.
– Vi kör ju mycket färdtjänst och särskilt äldre damer verkar tycka att det här är fantastiskt. Det förväntade vi oss nog inte. Då får man lite peppning att leva som man vill, säger Hampus Engström.

De berättar att det finns mycket praktiska fördelar med att leva polygamt. Att dela hushållsysslor på tre gör att man bland annat kan ägna mer tid åt barnen. Ekonomiskt ser de också att det är en fördel.
– Men det är ju inte av praktiska skäl vi valt detta utan det är ju av kärlek. För oss är det här att älska fler än en att våga älska fullt ut. Att våga komma ut med det gör ju att man känner sig mer fri, säger Hampus Engström.

Svårigheterna med att vara tre handlar främst om att folk har ögonen på dem hela tiden.
– Vårt föräldraskap är ofta väldigt synat i sömmarna. Fast vi lever precis som en helt vanlig familj. Det är som att de har en bild av att vi ligger på köksbordet medan barnen tittar på.

Att vara i en relation på tre innebär en helt annan dynamik än att vara två berättar familjen. De diskuterar kanske ännu mer än i en vanlig relation och är extra noga med att vara öppna mot varandra.
– Det är ju bra att ventilera med varandra. Och oftast kommer vi ju fram till det att jag skulle ju inte bli så upprörd om det inte var för att jag älskar er, säger Hampus Engström.