Krönikor

Vem vill ha min röst?

Kampen om väljarna har börjat. Moderaterna och LO försöker överträffa varandra i plattityder och trams om invandringspolitiken. Medan Moderaterna gör sitt bästa för att ta avstånd från Reinfeldts asyl- och invandringspolitik försöker LO med tricket att skriva om historien och föreslå att Sverige inför reglerad invandring trots att vi haft det sedan 1917.

Vad den rödgröna regeringen gjort och gör i invandringsfrågan behöver jag knappast nämna.

Jag är en grön väljare. Jag vill ha ett öppet Sverige, som ger en fristad till människor på flykt undan krig och förföljelse, låter familjer återförenas, där man kan komma över gränsen utan pass och söka asyl. Jag vill ha arbetskraftsinvandring utan fackets godkännande, jag vill att utländska studenter ska kunna studera här och sen stanna kvar och arbeta utan problem. Jag är emot att människor utvisas som arbetat och betalat skatt i många år, bara för att någon nitisk tjänsteman räknat ut att deras snittlön var några kronor för låg. Jag vill att svenskar ska kunna resa utomlands för att studera eller arbeta. Och jag vill att de ska kunna resa hem över Öresund utan pass.

Men det är visst bara vissa väljare som är värda att slåss om. De där potentiella SD-väljarna vill alla ha. Men vi andra då? Förväntas vi bara stanna snällt kvar medan våra partier ägnar sig åt att flirta med andra?

Jag är inte bara grön. Jag är också liberal. Det betyder att jag tror att företag och fri konkurrens bidrar till utveckling. Att jag tycker att människor ska få välja. Att mångfald berikar. Att jag inte tycker att det är förfärligt att någon tjänar pengar.

Regeringen blåser nu till strid inte bara mot asylsökande utan också mot företag som driver skolor och vård med offentliga medel, trots att dessa företag faktiskt valts som utförare av dessa tjänster av de människor som nyttjar dem. Trots att de inte kostar skattebetalarna mer, snarare tvärtom. Trots att de ofta utför tjänsterna bättre.

I Malmö har de rödgröna bestämt att privata öppna förskolor ska stängas som inte följer till punkt och pricka nya regler som politikerna satt upp. Kommunala öppna förskolor som bryter mot samma regler får fortsätta. De som tagit initiativ att driva privata öppna förskolor, till mångas glädje, ska alltså tryckas ned och utbudet för medborgarna minska.

Bli centerpartist då, tänker du kanske. Men knappast. Jag anser att den som förstör miljön ska betala. Alltså har jag i många år efterfrågat en flygskatt. Det är fullständigt orimligt att inte flyget betalar för sin klimatpåverkan. Centerpartiet, däremot, lägger sig platt för populismen och säger nej. Deras allmänna inställning att landsbygden ständigt ska subventioneras genom att slippa betala sina miljökostnader köper jag inte. Det är faktiskt varken liberalt eller grönt.
Det är möjligt att jag är väldigt ensam om min åsiktsdiagnos. Det är högst sannolikt att jag ändå röstar på Miljöpartiet. Men när slagsmålet om väljarna nu börjar hade det ändå varit kul om det känts som att någon ville ha min röst.