Radar · Nyhet

Stor risk för vattenbrist

Brist på dricksvatten kan bli ett problem på flera håll i landet framöver. På Gotland rustar man för vad som kan bli ännu en besvärlig sommar och i Örebro vänder man nu på alla stenar för att säkra tillgången.

Förra sommaren drabbades stora delar av sydöstra Sverige av vattenbrist. Mest uppmärksammad var situationen på Gotland där regionen bad människor att spara på vattnet. Då grundvattennivåerna nu är långt under det normala är det högst troligt att uppmaningarna återkommer.

– Gotlänningarna reagerar snabbt och bra på våra uppmaningar. Förra året klarade vi situationen tack vare att 20 procent mindre vatten förbrukades, säger Patric Ramberg, chef för Region Gotlands teknikförvaltning.

Regionen har nu börjat använda två vattentäkter som tidigare stängts av till följd av bland annat rester av bekämpningsmedel i vattnet. Tack vare ny reningsteknik säger sig regionen kunna garantera kvaliteten. 2018 kommer sedan ett rejält tillskott för försörjningen då en anläggning som renar havsvatten ska öppnas.

– Det kan bli besvärligt 2017 innan vi har den nya anläggningen på plats, säger Patric Ramberg.

Örebro är en annan av de kommuner som nu ser över hur man ska klara av att leverera dricksvatten till invånarna, då vattennivån i Svartån som förser örebroarna med vatten är extremt låg.

Kommunen uppmanar nu såväl stora industrier som besökarna i simhallen att snåla på vattnet. Alla förvaltningar har fått svara på vilka möjligheter de ser att spara på vatten. En åtgärd som nu ska utredas är om det går att spola isbanor med annat än dricksvatten. Enligt planerna kommer Örebro i framtiden använda Vättern som vattentäkt och det handlar om att klara situationen till dess.

– Vi måste veta att vi kan säkra dricksvattenförsörjningen – även om vi på längre sikt kommer att ta dricksvatten ur Vättern, säger Hanna Dufva, chef för Örebro kommuns tekniska förvaltning till Nerikes Allehanda.