Radar · Nyhet

Oklar fred i Miljöpartiet

Miljöpartiets riksdagsgrupp har slutit fred. De fyra ”rebellerna” kommer att delta i arbetet igen. Med den nya överenskommelsen får ledamöterna större frihet att föra ut vad partiet vill göra på lång sikt.

Exakt vad Miljöpartiets riksdagsgrupp kommit överens håller riksdagsgruppen hemligt. Helt klart är att Annika Lillemets, Jabar Amin, Carl Schlyter och Valter Mutt nu återvänder till arbetet i riksdagsgruppen. Sedan de två sistnämnda petades av riksdagsgruppen från sina uppdrag har konflikten varit djup.

– Vi är överens om att samarbeta för de mål partiet har. Det här gör att vi kan fokusera på sakpolitiken framöver, säger Carl Schlyter.

Några löften att uteslutande rösta enligt riksdagsgruppens linje har inte avgivits, enligt Carl Schlyter. Däremot har ledamöterna kommit överens om ”sätt att hantera” ifall någon vill rösta avvikande. Dessutom framhåller Carl Schlyter att det nu ska bli större utrymme att föra ut Miljöpartiets politik på lång sikt, utöver regeringspolitiken.

– Det viktiga är att vi kan gå in i en valrörelse och prata om vilket samhälle vi vill ha. Jag hoppas Miljöpartiet kan våga vara mer obekväma. Det gröna samhället kommer kräva förändringar i livsstil, men vi ska inte vara oroliga för det. Livet kommer bli bättre, säger Carl Schlyter.

Miljöpartiets gruppledare Maria Ferm jublar över att de lyckats komma överens.

– Det är väldigt positivt att vara en hel riksdagsgrupp igen som arbetar gemensamt, säger gruppledaren Maria Ferm (MP) till Aftonbladet.