Energi · Mat med Jenny

Julbordet


Janssons frestelse

•10 medelstora potatisar
2 gula lökar
3-4 msk ströbröd
margarin

Champinjonfräs:
10–15 färska champinjoner
2 krm kanel
2 krm mald kryddpeppar
1 tsk sojasås

Gräddblandning:
5–7 dl soja- eller havregrädde
2 krm mald kryddpeppar
1 msk sojasås
1 buljongtärning

Skala och skär potatisarna i tunna stavar. Skiva löken i halvmånar. Skiva champinjonerna och fräs dem med kryddor och sojasås. Koka upp grädde, kryddpeppar och buljong tills tärningen löst upp sig.

Varva sedan potatis, lök och svamp i en ugnsfast form. Häll över grädden. Strö över ströbröd, klicka ut några matskedar margarin och grädda i 200°C ca 40 min. Blir det torrt, häll över mer gräddblandning medan frestelsen tillagas.

Veganska bollar och korv. Foto: Jenny Luks

Rödbetssallad

•6 msk kikärtsspad
•1 tsk vitvinsvinäger
•2 tsk dijonsenap
•½ tsk salt
•½ tsk svartpeppar
•4 dl neutral rapsolja
•1 burk inlagda rödbetor (spara spadet!)
•1 grönt äpple
•½ rödlök
•1 knippe dill
•1 liten burk Oatly iMat Fraiche

Mixa kikärtsspadet med vinäger, senap och kryddorna med en stavmixer eller matberedare. Tillsätt oljan i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter mixa. Häll inte för snabbt, då finns det risk att majonnäsen skär sig. Fortsätt mixa tills du får en slät och fluffig majonnäs.

Hacka rödbetor, äpple och lök i små bitar. Bland samma allt och tillsätt 1–2 msk rödbetsspad för önskad färg och sötma. Smaka av med salt och peppar.

Laxiga morötter

•1 kg morötter
•4 msk ättiksprit (12 %)
•1 dl strösocker
•2 dl vatten
•4 tsk rökt flingsalt
•vitpeppar
•1–2 dl knippen dill

Sätt ugnen på 175°C. Skala morötterna och lägg dem på en plåt. Baka i ugnen i ca 30 min eller tills de börjar mjukna lite. Låt dem inte bli helt mjuka. Ta ut morötterna och låt svalna.

Skiva morötterna tunt på längden med hjälp av en mandolin eller potatisskalare. Rör samman ättikssprit, socker, vatten, salt, peppar och dill i en skål. Vänd ner morötterna. Dekorera med mer dill.

Laxiga morötter, senapsportabello och rödbetssallad. Foto: Jenny Luks

Senapsportabello

•5 portabellosvampar
•1 dl av din favoritsenap
•½ dl vinäger
•½ dl olja
•1 dl soja- eller havregrädde
•1 dl Oatly iMat Fraiche
•1 röd lök

Skiva svampen i 1 cm tjocka skivor och stek lätt i olja. Rör ihop senap, vinäger, olja, grädde och fraiche. Rör ner svampen och garnera med tunna rödlöksskivor.

Svampen kan ersättas med sillstora aubergineskivor, kokade i saltat vatten.

Apelsinris. Foto: Jenny Luks

Apelsinris

•5 dl kall risgrynsgröt
•2 dl dessertgrädde, t ex
•Alpro, Go Green eller Planti
•2–3 msk socker
•1 tsk vaniljsocker
•4 apelsiner

Koka risgrynsgröt enligt grötrisförpackningens instruktioner och byt ut komjölken mot sötad växtmjölk. Låt svalna. Rör ner grädde, socker och vaniljsocker. Skala apelsinerna och skär dem i bitar. Skär bort så mycket som möjligt av det vita och ta bort eventuella kärnor. Blanda ner apelsinerna i gräddriset. Servera kallt.

Mjuk pepparkaka med lingonfrosting. Foto: Jenny Luks

Mjuk pepparkaka med lingonfrosting

•125 g margarin
•2 dl Oatly iMat Fraiche
•1 dl lingonsylt
•2 dl socker
•2 msk mörk sirap
•4 dl mjöl
•½ dl sojamjöl
•1 msk kanel
•1 tsk ingefära
•1 tsk kardemumma
•1 msk bakpulver
•ströbröd

Frosting:
•100 g cream cheese, t ex Oatly eller Tofutti
•75 g mjölkfritt margarin
•3 dl florsocker
•2 tsk vaniljpulver

lingon

Smält margarinet, häll det i en bunke med fraiche, lingonsylt, socker och sirap och blanda väl. Rör i en annan skål samman mjöl, sojamjöl, kryddor och bakpulver. Strö försiktigt ner mjölblandningen i bunken med blöta ingredienser och rör om ordentligt. Häll i en smord och bröad brödform. Grädda långt ner i ugnen i ca 50 minuter i 175°C. Rör samman frostingingredienserna. Täck kakan med frosting, när den svalnat. Dekorera med lingon.

 

Saffranskaka

•100 g margarin
•2½ dl sötad soja- eller havredryck
•4½ dl vetemjöl
•3 dl socker
•1 msk sojamjöl (kan hoppas över)
•3 tsk bakpulver
•1–2 påsar saffran (en påse = 0,5 gram)
•ströbröd

Smält margarinet i en liten kastrull och rör ner mjölken. Blanda mjöl, socker, sojamjöl, bakpulver och saffran i en bunke. Rör ner margarinmjölken och vispa smeten fluffig. Häll i en smord och bröad brödform. Grädde i ugn i 200°C i 40–45 minuter.