Energi · Syre tipsar

Hållbart nyårslöfte – Utmana dina vänner

Redaktionens favoriter:

De ekologiska fotavtrycken vi gör i Sverige har under de senaste två åren ökat från 3,7 till 4,2 jordklot. Om alla levde som vi i Sverige skulle det behövas 4,2 jordklot. Utsläppen av växthusgaser har samtidigt börjat öka igen, efter att legat still sedan 2008 (om vi bara räknar det som sker i Sverige – inte flyg, inte utsläpp från varor vi importerar, etc).

Samtidigt står företrädare för de två partier som definierar sig som gröna i riksdagen i söndagens SVT Agenda och tjafsar om några tior i flygskatt, laddstolpar och pengar i miljöbudgeten efter nästa val. Ska miljökrisen lösas kan vi inte vänta in politiken utan måste börja ta eget ansvar.

En bra början är att under julledigheten tillsammans med dina nära och kära gå in på klimatkontot.se. Där kan du får en skattning på hur mycket CO2 din livsstil skapar och hur du kan minska det. Perfekt för nyårslöften. Börja med de enklaste sakerna som ger störst effekt, sätt upp ett mål för vad du ska ner till under året och utmana dina vänner.

Vill du även se hur många planeter din livsstil kräver kan du testa det på wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/1127697-ekologiska-fotavtryck. Även där får du tips hur du minskar din belastning på planeten.

Lycka till!

Lennart Fernström,
ansvarig utgivare på Syre

Ansvarig för cirka 1,9 ton CO2 ekvivalenter per år, lever som om det fanns 1,95 planeter

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV