Radar · Nyhet

EU fortsätter överfiske

Antalet bestånd i haven som ska fiskas hållbart ökar, men fortfarande överstiger fiskekvoterna vetenskapliga råd för mer än var fjärde bestånd.

Det är fortsatt överfiske som gäller efter att fiskekvotsförhandlingarna avslutats av EUs ministrar förra veckan. Kvoterna för bestånden i Östersjön slogs fast i oktober, för resterande 161 bestånd höjdes nu kvoterna för 34, från kommissionens förslag som i huvudsak baserats på vetenskapliga bedömningar.

Medlemsländerna pressas nämligen av ekonomiska intressen hos nationella fiskeindustrier.

För svenska fiskare följdes kommissionens förslag till stor del. Men det blir exempelvis mer torskfiske i Kattegatt än vad som föreslagits, efter önskemål från Danmark.

– I våra vatten är det ett ganska positivt utfall. Beståndssituationerna är överlag bra och kvoterna har generellt blivit satta på rimliga nivåer, säger Karin Linderholm på Havs- och vattenmyndigheten, HaV, som ansvarar för genomförandet av EUs fiskeripolitik och kontrollen av svenskt fiske.

Fiskeindustriorganisationen Europeche är relativt nöjd med utfallet, men beklagar att fiskare inte får fler lättnader när nya regler som stoppar dumpning av fisk i haven håller på att införas.

Miljöorganisationen Oceania är däremot mycket besvikna och menar att kortsiktiga vinstintressen kommer att leda till minskade fiskemöjligheter framöver. De hänvisar till studier som visar att industrin, om de skulle följa de vetenskapliga råden, framöver skulle kunna öka fisket med 29 procent om de lät bestånden växa till sig.

”64 procent av Europeiska bestånd är överfiskade och 85 procent är under hälsosamma nivåer” skriver de i en kommentar.

– Ministrarna agerar både ekonomiskt och ekologiskt oansvarsfullt, säger Lasse Gustavsson på Oceania.