Energi · Läsarnas

I år vill vi ha en ny verklighet

LÄSARNAS: Vilken julklapp skulle ge oss vad vi verkligen behöver? funderar Annika Lykta. Har du också tankar, texter eller bilder som du vill sprida till Syres läsare? Välkommen att skriva till malin.bergendal@tidningensyre.se!

Årets julklapp 2015 var den smidiga lilla robotdammsugaren, ett måste i varje hem – så skönt att låta den lille roboten dammsuga när en är på jobbet! Äntligen var våra behov uppfyllda, trodde vi i vår längtan att möta ett nystädat 2016. Men något hände; det blev inte så rent och vackert som vi hade hoppats. Mer rasism, större klimathot, krig i världen, ökade flyktingströmmar, ökade gränskontroller, fler människor i nöd – hallå, vår självgående dammsugare, du skulle ju städa åt oss, men det verkar ha gått snett någonstans, för det känns inte som världen blir en vackrare plats hur mycket du än dammsuger.

Och som en envis dammtuss under sängen hamnade Trump i Vita huset, även om hela förra årets julinhandlade dammsugare gemensamt försökte, så blir det svårt att städa bort honom.

Men sicken tur att årets julhandel är här med buller och bång. Ännu ett år då handeln beräknas slå rekord. Men i år har man insett – it’s not enough med lite dammsugning, här krävs det tuffare tag! Vi behöver fly vår verklighet med ett par sprillans nya VR-glasögon. Nu är visserligen världsrekordet i tillbringad tid i VR 25 timmar, så vi gör nog bäst att inte stanna för länge om vi vill ha kvar förståndet.

Det blir några intensiva lyckliga timmar för att sedan rasa tillbaks till vår egen ostädade verklighet. Kanske att en tur i skidspåret ökar på endorfinerna mer, men det får vara osagt.

Men jag upplever ändå en skillnad i år jämfört med tidigare års julklappshets och det är att alternativen börjar synas mer och mer, diskussionen har nått en större publik och medierna vågar ifrågasätta. På bästa sändningstid i radio berättar journalisten om att VR-glasögonen är årets julklapp och att julhandeln beräknas slå nya rekord i år igen.

Men, tillägger hon (och nu spetsar jag öronen), så här kan vi inte fortsätta, vi svenskar konsumerar ju som om vi hade fler än fyra jordklot när vi bara har ett. Vad finns det för alternativa julklappar istället för alla dessa nyproducerade prylar? Och så bad hon oss lyssnare att ringa in våra bästa alternativa julklappstips.
Själv fick jag just reda på att två av mina vänner, som är musiker, har skapat årets vackraste julgåva. De erbjuder sig att på julafton gå hem till människor och spela och sjunga tillsammans alldeles gratis. Det gör mig varm i hjärtat och jag hoppas att det blir en trend. Eller vad tror ni, årets julklapp 2017 – en hemma-
konsert för vänner och familj, garanterat klimatvänlig och stämningsskapande.

Heja alternativen och en god, varm, stressfri jul önskar jag er alla.