Radar · Nyhet

Rekordmånga britter hemlösa till jul

Antalet britter som riskera att bli hemlösa eller bli vräkta lagom till jul är rekordmånga. Den konservativa regeringens välfärdspolitik bär en del av skulden, menar kritikerna, samtidigt som familjer som riskerar att stå utan hem vid årsskiftet inte får den juridiska hjälp de har rätt till.

En kvarts miljon – 250 000 – britter är hemlösa, enligt organisationen Shelter. Och i juni tidigare i år publicerade den brittiska regeringen siffror som visade att antalet nödboenden hade ökat med 18 procent i jämförelse med året innan. Bland skälen till förlorade bostäder och vräkningar finns sociala problem, misskötsel och olika typer av missbruk – men även arbetslöshet och höjda hyror. Och i merparten av de senare är det privata värdar som har visat hyresgästerna vägen till gatan.

Oppositionspolitiker i parlamentet menar att regeringens nedskärningar inom den offentliga sektorn har slagit hårt mot såväl arbetstillfällen som tillgången till sociala skyddsnät vid händelse av arbetslöshet eller bostadsproblem. Och i kläm hamnade många barn.

En parlamentskommitté ledd av Labourpolitikern Clive Betts varnade då, i augusti, att personer mellan 18 och 21 år löpte stor risk för att bli hemlösa till följd av ändrade a-kasseregler.

– Omfattningen av hemlösheten nu är av den art att en ny regeringsstrategi är ett måste, sa Clive Betts då.

Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn föreslår 500 000 nya allmännyttiga bostäder för att minska hemlösheten och ge unga chansen till ett första eget boende. Förslaget kritiseras av Gavin Barwell, ny bostadsminister i premiärminister Theresa Mays regering, för att utöka ojämlikheten mellan personer som äger sina hem och de personer som inte gör det.

– Jag vill se fler hem av alla möjliga slag, sa bostadsministern vid ett event i Birmingham i oktober.

I just Birmingham, Storbritanniens näst största stad, talar analytiker om det allvarligaste läget på bostadsfronten sedan mitten av 1990-talet.

Och nu, veckan före julledigheten, konstaterar The Guardian att familjer vräks för att inte jurister finns tillgängliga som kan bistå människor som riskerar att bli hemlösa. Framför allt är det låginkomsttagare som drabbas. Juridiskt bistånd är emellertid något britter i boendetrångmål är berättigade till.

”Människor med låga inkomster som riskerar hemlöshet och vräkning kämpar för att få de råd som de så desperat behöver och enligt lag har rätt till”, konstaterar Legal Action Group (LAG) i sin senaste rapport.

LAG konstaterar att minskningen på juridisk hjälp är 18 procent i jämförelse med 2015 och menar att några av anledningarna till den för allt fler prekära situationen är de minskade budgetanslagen till boendebidrag och juridisk rådgivning.

Människor som är i behov av rådgivning i boendefrågor behöver få hjälp omgående, menar Catherine Dixon i en intervju med The Guardian. Och hjälp i ett tidigt skede har visat sig fälla avgörandet mellan hemlöshet eller ifall du får bo kvar. Och i slutändan blir geografin droppen som får bägaren att rinna över, säger Dixon:

– Familjer är obenägna att uppnå rättvisa eftersom de inte har råd att resa till den enda tillgängliga rådgivaren i deras område, som kan återfinnas långt ifrån deras hem.

I staden Luton intervjuade The Guardian tvåbarnsmodern Mandie som efter att ha fallit efter med några månadshyror vräktes och numera lever i ett tillfälligt boende ordnat av organisationen Shelter. Omkring dem närmar sig julen med stormsteg, men inte för Mandie och hennes två döttrar.

– I år gick min döttrar med på att ställa in julen. De är vanligtvis väldigt uppspelta, men jag tror att de försöker minska pressen på mig. Det enda de önskade sig var att vi fortfarande skulle ha kalkon till middag, säger Mandie.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV