Radar · Nyhet

163 nya arter upptäckta i Sydostasien

Märkliga ormar, ödlor, grodor, fladdermöss och blommor. Förra året upptäcktes 163 nya arter av ryggradsdjur och växter i Mekongregionen i Sydostasien, enligt en ny rapport från Världsnaturfonden (WWF).

Regionen sträcker sig över Mekongflodens bäcken i Burma, Laos, Thailand, Kambodja och Vietnam.

Forskare i WWFs regi har nu arbetat i nio år med att kartlägga områdets arter. Totalt har man under dessa år upptäckt 2 409 nya arter, varav 163 under 2015.

– Det är ganska fantastiskt när man betänker att de enbart letat efter växter och ryggradsdjur. Insekter ingår inte i projektet, säger Ola Jennersten, ansvarig för internationell naturvård på svenska WWF.

Fjolårets upptäckter omfattar 126 växter, 11 fiskar, 9 groddjur, 14 reptiler och 3 däggdjur.

Bland de nya arterna återfinns en märkligt tecknad orm (Parafimbrios lao) som liknats vid David Bowies scenkaraktär Ziggy Stardust. Arten har observerats på två platser i norra Laos.

En annan säregen varelse är en tidigare okänd ödla (Acanthosaura phuketensis) med stora taggiga fjäll på huvudet och ryggen. Den hittades otroligt nog alldeles intill turistorten Phuket i Thailand, i några av de återstående skogsplättarna i området.

I norra delen av Thailand upptäckte forskarna en ny art inom banansläktet. Bara en handfull exemplar av arten (Musa nanensis) är kända.
I Kambodja och Vietnam hittades en mycket liten groda (Leptolalax isos). Kroppslängden är bara tre centimeter.

En salamander (Tylototriton anguliceps) från nordöstra Thailand har häpnadsväckande röda och svarta markeringar på kroppen.
I det centrala höglandet i Vietnam upptäcktes en helt ny fladdermusart (Murina kontumensis) med en tjock och ullig päls på huvudet och armarna.

Forskarna påpekar att nästan alla arterna sannolikt är hotade till sin existens på grund av den omfattande skogsskövlingen i regionen.

– Det bor runt 300 miljoner människor i Mekongregionen, och befolkningen ökar snabbt. Samtidigt som det är spännande med alla de nya arterna känns det lite grand som att försöka rädda böcker ur ett brinnande bibliotek, säger Jennersten.

Nya arter