Energi · Mat med Jenny

Vegansk utmaning i Kock-VM

Bocuse d’Or är världens mest förnäma kocktävling och nyligen presenterades en helt ny utmaning. I tävlingen i januari ska deltagarna laga en vegansk rätt. De tävlande kommer att få en lista på 146 ingredienser att välja från, samt två ingredienser som representerar det egna landet.

Bocuse d’Or har sedan starten 1987 varit en betydelsefull inspirationskälla för det gastronomiska köket världen över. Tävlingen, som avgörs i Lyon den 24–25 januari, fyller alltså 30 år. För Sverige deltar Alexander Sjögren, som säkrade sin plats i tävlingen tack vare ett brons i Bocuse d’Or Europe tidigare i år.

– Det är fantastiskt inspirerande att få lägga fullt fokus på vegetariska råvaror. Ambitionen är nu att skapa den godaste veganrätt som går att tillaga. Jag känner mig lyckligt lottad som är med just i år, för det här känns nytt och modernt, säger Alexander Sjögren.