Energi · Mat med Jenny

Vegansk fine dining på Viking Line

I oktober vann hans blogg, Jävligt gott, kategorin Folkets val i den prestigefyllda tävlingen Det stora matbloggspriset. Drygt en månad senare sitter Gustav Johansson i en jury, ombord på en kryssning till Åbo. Viking line utlyste tidigare i år en intern tävling, där kockarna kunde skapa veganska och lakto-ovo-vegetariska rätter. De sex vinnande rätterna kommer att serveras på Viking lines alla skepp i vår.

– Jag tycker att satsningen är jättebra och jätteviktig. Det borde vara en självklarhet med jävligt god vegetarisk och vegansk mat överallt. Kul att se en så stor aktör som Viking line sätta ribban med en hel meny med veganska och vegetariska jävligt goda och kompromisslösa rätter, säger Gustav Johansson.

Under en sju timmar lång sittning, serverades 19 rätter. I juryn satt även båtarnas kökschefer och den centralt ansvarige köksmästaren.
Fyra rätter av de sex vinnarna var veganska: Rostad sparris, picklad sparris, nässelpesto, citronskum och rostade hasselnötter, Citron-sesam-wasabi-tofu-tataki med glasnudlar och gurksallad och krispig seitan, hemlagad vegansk färskost, rökt aubergine, valnöts- och röd chilipeppar-puré, granatäpple och sky på rostad lök, samt efterrätten mandelmjölkskum, rabarbersorbet, sockrad rabarber, mandelkaramell och rostad mandel.

Gustav Johansson har aldrig varit på kryssning tidigare. Frågan är nu om han kommer att åka på kryssning igen.

– Haha, ja, jag hoppas det. Det var faktiskt första gången någonsin jag var på kryssning, utöver några gånger på Gotlandsbåten. Jag blev positivt överraskad, framför allt av maten.

Gustav Johansson driver den hyllade bloggen Jävligt Gott.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV