Energi · Mat med Jenny

Restaurang utan krusiduller

Amie Söhr Hertz.

Visby har fått sin första veganska restaurang. Lunchrestaurangen The Slope Slope öppnade under hösten, på Skeppsbron med utsikt över hamnen. Här serveras soppor och grytor med inspiration från olika delar av världen.

Bakom konceptet finns Patrik Kummu. Han har testat många arbeten genom åren, men mat är det han alltid kommer tillbaka till. Under uppväxten i Brickebacken i Örebro lärde han sig älska mat från olika kulturer. Detta har han tagit med sig till sin restaurang.

– Att det blev just en vegansk restaurang jag startade som min första egna restaurang, var egentligen ingen stor sak. Jag hade som målsättning att starta en restaurang där jag serverade samma mat som jag serverar min fru och min sexåriga dotter varje dag, säger Patrik Kummu.

The Slope Slope passar både veganer och allergiker. All mat är nämligen även nöt- och glutenfri. Patrik Kummu älskar höstiga grytor med smak av tomat och rotfrukter, men även enklare rätter som slät jordärtskockssoppa.

– Jag lägger ingen större vikt vid att min mat ska uppfattas som trendig eller ha ett hälsotema runt sig. Jag lägger vikten vid att jag vet att maten jag lagar, innehåller precis det som krävs för att kroppen ska fungera både kroppsligt och smakmässigt, säger Patrik Kummu.

Responsen från besökarna beskriver han som snabb, direkt, transparent och fantastiskt stöttande. Han uppfattar gästerna som glada och att de verkligen vill att The Slope Slope ska få liv.

– Jag kände mig ganska säker på att Gotland var redo för en vegetarisk restaurang. Jag var mer osäker på hur folk skulle uppfatta en vegansk restaurang. Jag var orolig att folk skulle tycka att just veganskt skulle kännas skrämmande, men jag insåg ganska snart att det mer var en fördom som låg hos mig, säger Patrik Kummu.

Maten på The Slope Slope passar både veganer och allergiker
Maten på The Slope Slope passar både veganer och allergiker.Foto: Amie Söhr Hertz
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV