Radar · Nyhet

Lag mot tortyr införs i Chile

Chile antog nyligen en lag som kriminaliserar tortyr och förnedrande behandling. Detta samtidigt som tortyroffer i landet kämpar för rättvisa.

President Michelle Bachelet kallar lagen ”ett avgörande steg i arbetet för att avskaffa tortyr” i Chile. De som drabbades av diktatorn Pinochets handlingar kämpar dock ännu för upprättelse.

– Det är bra att lagen har antagits och att man kan förhindra tortyr på nationell nivå – vilket är ett krav från FN. Men för oss gör det ingen skillnad, säger Luzmila Ortiz, vars man torterades under Pinochets militärdiktatur.

Hon har gått vidare med sitt fall till Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter, men har inte mycket hopp om något resultat.
Cath Collins, chef för centrum för övergångsrättvisa vid ett universitet i Santiago, välkomnar den nya lagen men säger att den inte ger någon garanti för att tortyr inte kommer att förekomma.

– För att uppnå det krävs insatser på många områden, bland annat måste den institutionella kulturen förändras och även den dagliga verksamheten inom de väpnade styrkorna, polisen och bland fängelsevakter, säger hon.