Radar · Nyhet

Wallström: Palestinier måste ”skärpa sig”

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att hon ska framföra kritik när hon senare i veckan träffar palestinska ledare. Hon anser att ”de naturligtvis måste skärpa sig”.

Den svenska utrikeministern ska bland andra träffa palestiniernas president Mahmoud Abbas och utrikesminister Riad Malki.

– Tyvärr är ju Abbas väldigt svag och det händer alldeles för lite också när det gäller deras eget ansvar. Men Palestina är ju under hård press just nu och det behöver också diskuteras – vad kan vi göra för att faktiskt få till stånd samtal? Det är ju vad vi helst skulle vilja ha, säger Wallström under ett besök i Bryssel och syftar på samtal som kan leda till ”en tvåstatslösning där Israel och Palestina kan leva sida vid sida”.

Liberalernas partiledare Jan Björklund hör till dem som anser att Wallström bör vara tydlig mot de styrande under Palestinaresan.

– Jag kräver att hon riktar en stenhård kritik mot den palestinska ledningen eftersom den inte erkänner Israels rätt att existera. Palestina måste erkänna Israel, det är förutsättningen för ett fredsavtal, säger han.

Något Israelbesök är däremot inte aktuellt under Wallströms resa, som enligt planerna ska inledas på torsdagen och avslutas under lördagen.

– Jag hade ju gärna sett att jag hade fått komma till Israel också, men tyvärr så bejakar de inte det.

TT: När kan en resa till Israel bli aktuell?

– Ja, jag är redo när som helst, när det passar dem. Men jag kan inte heller vänta på det, utan jag menar att vi också måste engagera oss med Palestina och att det är hög tid att vi gör det.

Israeliska företrädare hänvisar till att ”schemarelaterade” orsaker hindrar den svenska utrikesministern från att besöka landet då. Samtidigt pekar en israelisk tjänsteman på att det inte är någon hemlighet att Israel är kritiskt mot ”vissa uttalanden” som gjorts från den svenska regeringens sida.

Ansträngda relationer sedan 2014