Radar · Nyhet

Utvisningarna till Afghanistan fortgår

I natt verkställdes utvisningar av ett femtiotal afghanska flyktingar, de flesta av dem från minoritetsgruppen hazarer. Strax innan ombordstigningen på det chartrade planet mot Kabul blev det klart att journalisten Wares Khan tills vidare får stanna i Sverige.

Wares Khan är journalist och flydde till Sverige 2007. Khan, som bevakat både regeringen i Kabul och talibanerna, fruktar för sitt liv om han måste återvända. Han har publicerat kritiska artiklar i både svensk och afghansk press.

I torsdags kom Migrationsverket med ett nytt rättsligt ställningstagande gällande Afghanistan och återsändandet av flyktingar. Migrationsverket ser att säkerhetsläget i landet har försämrats och anser att det därför ska bli lättare för till exempel hazarer att få asyl.

Trots detta så genomfördes alltså utvisningarna, då uppdraget som redan givits polismyndigheten inte påverkas av Migrationsverkets nya bedömning.

– Man kan tolka det som ett spel från gränspolisens sida där man försöker visa sina muskler. Det är ett statement från polismyndigheten som bara deporterar på och det gör man med regeringens goda minne, säger Hanna Tellholt från Asylrörelsen i Göteborg.

Wares Khan kommer nu att återföras till Migrationsverkets förvar i Åstorp.