Radar · Nyhet

Korruptionsmotståndare vann presidentvalet i Ghana

Oppositionsledaren Nana Akufo-Addo vann presidentvalet i Ghana. Den nye presidenten har profilerat sig som en motståndare till korruption och har lovat att bygga nya fabriker i alla landets 216 olika distrikt.

Nana Akufo-Addos seger i förra veckans val innebär att han blir den förste västafrikanske presidenten som går i sin pappas fotspår. Pappan, Edward Akufo-Addo, var president i Ghana under tidigt 1970-tal.

Den tidigare presidenten John Mahama, som är ledare för partiet NDC, ringde och gratulerade den nye presidenten till valsegern strax innan valkommissionen meddelade resultatet.

Nana Akufo-Addo, som är 72 år gammal och ledare för partiet NPP, fick knappa 54 procent av rösterna medan den tidigare presidenten fick dryga 44 procent. Valdeltagandet låg på 68 procent, vilket var betydligt lägre än vid det föregående valet för fyra år sedan.

Nana Akufo-Addo har under sin valkampanj utlovat att skapa många nya arbetstillfällen och stärka landets ekonomi. Det är ett budskap som gått hem i ett land där nästan hälften av alla unga människor i åldern mellan 15 och 25 år går arbetslösa, enligt Världsbanken.

– Jag röstade på Nana eftersom jag tror att hans satsning på att bygga en ny fabrik i varje distrikt kommer att skapa många arbeten, säger universitetsstudenten Modesta Bonsu till IPS.

Den 26-årige it-teknikern Osborn Adu säger att levnadsomkostnaderna har skjutit i höjden.

– Ibland tvingas jag hjälpa min mamma med pengar som jag egentligen har sparat för att kunna plugga vidare, säger Osborn Adu.

Undersökningar har visat att bristen på arbeten, höga levnadsomkostnader och problem med korruption varit de viktigaste frågorna för väljarna. Ghana har dessutom upplevt en energikris med skenande elpriser, vilket lett till att företag gått under och arbetstillfällen gått förlorade.

Ett lokalt forskningsinstitut har räknat ut att energikrisen under 2014 kostade landet motsvarande 680 miljoner dollar, vilket utgör närmare två procent av landets bruttonationalprodukt. Enligt fackförbundet ICU gick över tre tusen arbetstillfällen förlorade under förra året på grund av brist på el.

Den nye presidentens parti NPP har utlovat sänkta energiskatter och en satsning på att komma tillrätta med de återkommande elavbrotten.

Vid sidan av löftet att bygga nya fabriker över hela landet har Nana Akufo-Addo även utlovat en stor satsning för att se till att landets bönder får ökad tillgång till bevattningsanläggningar. Mohammed Adam Nashiru, som tidigare var ordförande för landets förbund för småbönder, hoppas att dessa satsningar ska skapa många nya arbetstillfällen på landsbygden.

– Vi ber och hoppas att Nana Akufo-Addo kommer att göra det som krävs, särskilt i landets tre nordliga regioner, så att människor kan få arbeten, vilket skulle leda till en minskad utflyttning från land till stad, säger han.

Den tidigare presidentens administration var dessutom indragen i flera anklagelser om korruption, vilket fått stor uppmärksamhet.

Sedan 1992 har Ghanas politik dominerats av de två stora partierna NDC och NPP, och ett maktskifte har skett vart åttonde år. Även denna gång hade NDC suttit vid makten i åtta års tid. Men president John Mahama hade bara suttit vid makten i fyra år – efter att han övertog posten då den tidigare presidenten John Atta Mills dog några månader innan hans ämbetstid tog slut. John Mahama blev därmed den första presidenten i landet som inte lyckades vinna ett återval.