Energi · Syre tipsar

Avslöja myten om lucianormerna

Förr i tiden fick minsann inte alla vara lucia. Det var en enda lucia och hon var lång och blond och inte minst en hon! Eller inte. Som vanligt har det varit rasisttjafs om luciafirandet, i år utlöst av en söt liten lucia i en varuhuskedjas reklam.

Oavsett hur det alltid har varit är det fint med en liten mörk pojklucia, men redan fakta om forna tiders lucia ger rasisterna smäll på fingrarna. Bildligt talat, förstås.

Institutet för språk och folkminnens hemsida kan du läsa om luciatraditionerna och se bilder av svenskt luciafirande från 1900-talets början. Längre än så har det inte varit vanligt att fira lucia i Sverige, men redan då gick det bra att ha åtta lucior. Man får även se manliga lucior från 40-talet och ett luciatåg från samma tid med bara stjärngossar, varav de flesta verkar vara flickor.

Myndigheten berättar om högtidens ursprung och historia och förklarar några av de märkliga orden i den vanligaste luciasången. Under oss sia, till exempel, vad är det? Ta en titt och ha en trevlig lucia! Eller flera, som sagt.

Institutet för språk och folkminnens sida om luciafirandet