Glöd · Panelen

Panelen

Linda Åkesson skriver på veckans debatt om hur svårt det kan vara att få jobb om man har en funktionsnedsättning. Vad tycker du att man ska göra för att underlätta?

Arbetsmarknaden är inte det enda hindret om man är funktionshindrad, men där syns det extra tydligt. Jag tycker vi skulle ha en basinkomst för alla, så att alla oavsett funktionsnivå får en chans att göra vad de tycker är vettigt: samhällsinsats eller självförsörjning, ha tid för vänner, djur och natur och trivas, i första hand! Jobb mot pengar vore en bonus om man kan något bra som behövs.

Annette Chapligin, 40 år, aktiv i RSMH, Aspergerrörelsen, norra Småland

Svårt för alla arbetssökande i dag och för funktionsolika är det nog stundtals omöjligt. Om jag själv var där skulle jag startat en egen verksamhet, annars kan provanställningar vara en väg, liksom de praktikplatser som Linda Åkesson nämner – där båda parter kan känna sig för. Men det är en utmaning när allt sker på arbetsköparens villkor. Kanske något för Handikappförbunden att driva på allvar? #arbetsköparensmarknad #likaolika.

Lena Carlberg, 48 år, journalist, Östhammar

Jag tror att det viktigaste man kan göra för att komma till rätta med ett problem som rör utsatta grupper är att fråga dem själva. De har oftast idéer på lösningar. Och har ofta tänkt ett steg längre än de som inte har samma utsatthet. Gällande funktionsnedsatta finns det många bra organisationer där de som är i fokus själva är aktiva. Jag tror oftast det är så man kan finna de bästa lösningarna.

Fatou Bakotou Darboe, 45 år, grundare av webbtidningen Afropé, Stockholm