DEBATT Många tycker är att det är självklart att vi ska ha jämställdhet och icke-diskriminering. Lika löner är rätt och vi ska inte ha våld i nära relationer, till exempel. Sedan finns det, tyvärr, även personer och rörelser som inte alls tror på värdet av de här frågorna, vilket också märks genom det motstånd, passivt eller aktivt, som vissa driver.
Vi tänkte koncentrera oss på dig som tycker det är viktiga frågor men inte vet riktigt hur du ska förhålla dig. Hur ska vi få ett samhälle där vi respekterar varandra och alla har lika möjligheter och rättigheter?
Vi ser och hör att många pratar om jämställdhet och diskriminering och är upprörda och ledsna över till exempel att vi behandlar barn olika utifrån vilket kön de har, att äldre inte får sin röst hörd, att personer med funktionsnedsättningar får kämpa för sin rätt till assistans, att vi bemöter personer olika på grund av deras sexualitet, hur de definierar sig själva eller vilket land de har bakgrund i.
Det är bra att många känner starkt för lika rättigheter och jämställdhet och det är den kraften vi vill vara en del av.
Hur ska vi då vinna kampen om en värld för alla? Vi menar att det finns ett missförstånd att vi i samhället ska ta tag i frågorna om lika rättigheter när vi får tid, eller när allt annat som är viktigare är klart, eller när vi orkar och får råd.
Låt oss ge ett exempel: på alla arbetsplatser finns en medvetenhet om att vi inte alltid kan göra allt för att det kostar pengar. Den medvetenheten finns från dem som jobbar ”på golvet” till chefer och ledare. De tankarna finns med oftast med helt automatiskt.
Vi menar att på samma sätt som vi lyckats få en medvetenhet om att vi ska ha ett ekonomiskt hållbart samhälle måste det på samma sätt vara hållbart för människorna som bor i det.
Hur ska det här gå till rent praktiskt? Vi vill att fler utbildningar till olika yrken också ger en inblick i hur jämställdhet och icke-diskriminering fungerar i vardagen. Vi vill att chefer och ledare tar ansvar för att personal får kunskap och uppdrag att varje dag beakta hur verksamheten uppnår jämställdhet och lika rättigheter för alla.
För många går det mer eller mindre automatiskt att få med ekonomi i sitt tänk i vardagen: ”just det, vi kan inte bygga, göra, skapa, lära ut, på ett sådant sätt, för det kostar för mycket pengar”. På samma sätt skulle vi vilja få en medvetenhet kring jämställdhet och icke-diskriminering.
Vi människor är ju komplexa och kan hålla flera perspektiv igång samtidigt och därför behöver arbetet för jämställdhet och icke-diskriminering inte vara en extra krydda som vi lägger på när allt annat redan är gjort. Frågorna om lika rättigheter ska och kan vara med i vardagen hela tiden.