Radar · Nyhet

Jubel – och växande kritik

Miljöaktivister världen över jublar – Sioux-reservatet Standing rock fredas. Nu ska en ny sträckning för oljeledningen utredas och kampen mot den fortsätter. I Sverige växer ilskan mot Nordea och andra banker som gjort stora investeringar i oljeprojektet.

– Det är en stor seger för urfolket i USA, men kampen måste fortsätta. Snart är Trump president och han saknar respekt för både klimat och mänskliga rättigheter. Nu måste vi få bankerna att dra sig ur, säger Karl Andreasson i Nätverket Vattna Nordea.
Nätverket har genomfört aktioner för att få Nordea att dra sig tillbaka från projektet. Nu gläds de över beskedet från Obama-administrationen om att Standing rock slipper oljeledningen och ser ökade chanser att få Nordea att backa. Karl Andreasson påpekar att energibolagens avtal med transportörerna upphör gälla om olja inte kan börja levereras till årsskiftet. Med dagens låga oljepriser är det inte givet att de sluter nya avtal, enligt företrädare för aktivisterna i Standing rock.
– Nu är projektet en stor finansiell risk. Nordea bör se att det varken finns moraliska, miljömässiga eller ekonomiska grunder för investeringen, säger Karl Andreasson.

Bland urfolk världen över har uppslutningen varit stor bakom sioux-stammens krav på rätt till den mark de en gång tilldelats.  Artisten Sofia Jannok, som själv besökt Standing rock, har gått i bräschen för det samiska engagemanget mot oljeledningen. Dagen efter beskedet är hon jublande glad.

– Jag tror det är början på en ny tid. Nu vet hela världen att det inte är okej att göra intrång på urfolks mark, säger Sofia Jannok.

Hon ser tydliga likheter mellan sioux-stammens kamp och kampen mot nya gruvor runt om i Sápmi, bland annat den uppmärksammade striden i Kallak utanför Jokkmokk. Beskedet från USA gör henne hoppfull om segrar på hemmaplan.

– Standing rock ger oss något att referera till, något som hela världen känner till. I dag firar vi järnet, i morgon tänker vi på nästa steg.

359 miljoner kronor har Nordea placerat i energibolag bakom oljeledningen. Därmed är de den svenska bank som har mest pengar i projektet.

Nordea vill inte kommentera beskedet från Vita huset, men hållbarhetschefen Sasja Beslik har i veckan besökt North Dakota för möten med både energibolag och aktivister. Innan han åkte sa han till Syre:

– Jag tar ställning till fakta. De företag vi investerar i ska ta sitt ansvar. Det vore mer lyckat om de som driver kampanj mot oss ägnade sig åt att lägga fram bevis.