Radar · Nyhet

Hotad ål i fiskbutikerna

Trots kampanjer och rödlistning säljer 9 av 10 fiskbutiker den utrotningshotade ålen. Nejtrenden är starkare bland restaurangerna där bara en av tio har kvar ålen på julbordet. Det visar Världsnaturfondens (WWF) rundringning inför julen.

Undersökningen omfattar totalt 156 krogar, rederier och butiker runt om i Sverige. Det är sjätte gången den genomförs. Nytt för i år är extra fokus på fiskbutikerna.

– Medvetenheten om att ålen är hotad har ökat i restaurangbranschen. Många har plockat bort den från julbordet och menyerna. Det är ett positivt steg framåt. Men det är illavarslande och olyckligt att många fiskbutiker fortsätter att sälja en akut hotad art, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i ett pressmeddelande.

Enligt lag är det generellt förbjudet att fiska ål men undantag gäller för de yrkesfiskare som har ålfiskelicens. WWF vill helt förbjuda ålfisket i EU med tanke på hur hotad ålen är.

Argumentet att ålen är okej för att den är odlad, som några tillfrågade hävdar, räcker inte, enligt WWF

– Odlad ål är ung vildfångad ål som sätts i fångenskap och matas för att växa sig stor. I grunden kommer de från samma hotade bestånd som vi måste skydda, säger Inger Näslund, expert på havs- och fiskefrågor på WWF.