Glöd · Panelen

Panelen

Tiden fram till jul är överkonsumtionens tid. Det är kul att ge något till nära och kära, till exempel till jul, men det måste ju inte vara prylar. Vilka ickemateriella julklappar vill du ge bort?

– Jag och en vän ger oftast bort ett restaurangbesök i julklapp. På så vis får vi tid att umgås samtidigt som inget onödigt behöver tillverkas. Annars är en bra grej att ge bort eller att önska sig finare livsmedel som är producerat på schysst sätt. Det kommer till användning och blir inte stående på en hylla i garaget. Det kommer jag att önska mig!

William Persson, 22 år, studerande på Lunds tekniska högskola, Helsingborg

– Jag tycker oftast de mest minnesvärda julklapparna är upplevelser. När mina döttrar var yngre fick jag och döttrarna konsertbiljetter till Beyoncés Sverige-konsert som flickorna gärna ville se. Det blev ju en hel familjeupplevelse och något man alltid minns. Även om det är jättefint att få en mobiltelefon, blir det ju inget minne man bär med sig, utan snarare en konsumtionsvara man har glömt när nästa mobilmodell kommer ut. Jag ger gärna bort biobiljetter eller presentkort till saker man kan göra.

Fatou Bakotou Darboe, 45 år, grundare av webbtidningen Afropé, Stockholm

– Om jag kommer på besök med te och kaka, är det då en materiell eller en icke-materiell julklapp?

Annette Chapligin, 40 år, aktiv i RSMH, Aspergerrörelsen, norra Småland
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV