Radar · Nyhet

Kortare arbetstid kan ge piggare hjärna

Vår hjärna mår bäst av att vi jobbar 25 timmar i veckan när vi närmar oss 40 år, enligt en australisk studie.

Enligt en studie av ett australiensiskt forskarteam från Melbourne Institute of Applied Economic and Social Research är arbetstiden en viktigt faktor för de kognitiva funktionerna när vi blir äldre. Enligt forskarteamet kan heltidsarbete efter att man fyllt 40 vara skadligt för hjärnan och en lösning skulle vara att jobba deltid, skriver Tidningen Arbetsliv.
Studien bygger på den nationella Hilda-undersökningen, där man testat förmågan hos drygt 6 000 arbetstagare över 40 år att läsa ord högt, återge listor på nummer och matcha bokstäver och siffror.

Att försämringarna av de kognitiva funktionerna börjar vid 40-årsåldern kan enligt de australiska forskarna bero på att man vid den tiden i livet, utöver heltidsarbetet, ofta även tar hand om barn eller gamla föräldrar.

– Utifrån det perspektivet att belastningen samlas kring 40-årsåldern kan jag tänka mig att det är rimligt, säger Bo Melin, professor i arbetspsykologi vid Karolinska institutet, till Tidningen Arbetsliv.

Bo Melin menar att hur våra kognitiva förmågor påverkas av arbetet är väldigt individuellt och beror på vilken typ av arbete vi har.

– Det finns minnesforskning som visar att vi blir lite mer lättstörda kognitivt ju äldre vi blir. Vi får till exempel svårare att hålla uppe koncentrationen i bullriga miljöer. Sedan skulle jag inte säga att den magiska gränsen går vid 40, säger Bo Melin.

Det svenska Betulaprojektet, där man har testat kognitiva funktioner hos tusentals personer sedan 1988, visar till skillnad från den australiensiska studien, att minnesstörningar sker vid 50- eller 60-årsåldern. Arv och miljö och om vi är fysiskt aktiva är några faktorer som har betydelse för minnet.

40 timmarsvecka är dessutom bara en konstruktion grundad på lagar och överenskommelser på arbetsmarknaden. Några vetenskapliga belägg för att det skulle var optimalt för hjärnan att jobba heltid finns inte, enligt Bo Melin.

– Arbetslivet håller på att ritas om. När arbetslivet var mer fysiskt och man använde kroppen mer än datorer kunde vi fungera trots att vi var lite trötta i huvudet.