Radar · Nyhet

Tvekan om storregioner

Snart ska frågan om Sveriges regioner avgöras. Regeringen vill att 21 län blir sex storregioner. Men efter Moderaternas avhopp från förhandlingarna är det än mer oklart om det finns stöd i riksdagen.

Regeringen vill göra verklighet av Indelningskommitténs förslag om en stor sammanslagning av Sveriges län. Moderaterna har däremot länge varit tveksamma till storregioner. På tisdagen hoppade de av förhandlingarna med regeringen. Motivet var att de inte fått gehör för sina krav om att folkets synpunkter ska inhämtas, genom exempelvis opinionsundersökningar eller folkomröstningar.

Nu hoppas regeringen på Centern som i grunden är positiva till att slå samman län. För att stödja förslaget har de å sin sida krävt att inga kommuner ska tvingas in i nya regioner.

Civilminister Ardalan Shekarabi medgav redan före Moderaternas avhopp att det är oklart om det går att samla en riksdagsmajoritet bakom en sammanslagning, men har utlovat besked före jul.

– Om vi skulle konstatera att det inte finns stöd så försvinner ju inte utmaningarna i landstingssektorn för det. Då måste vi se vad vi kan göra för att garantera likvärdighet både när det gäller sjukvård och regional utveckling, säger han till TT.

I flera av Norrlandslänen – som enligt Indelningskommittéen skulle slås samman till ett enda Norrlands län – har folkopinionen varit stark mot planerna, i bland annat Norrbotten och Västernorrland har kritiker samlat namn för att få till stånd en folkomröstning. Och nu har regeringen lyssnat. Det blir ingen storregion i Norrland, meddelade Ardalan Shekarabi på tisdagen.

Inom Miljöpartiet är frågan känslig. Att S-MP-regeringen ställt sig bakom storregioner har väckt kritik, främst från miljöpartistiska lokalpolitiker som vill slå vakt om det lokala inflytandet. Erik Eriksson (MP), gruppledare i Falun, menar att lyhördhet mot folkopinionen är nödvändig. Han ser gärna folkomröstningar, men annars måste frågan avgöras efter nästa val, menar han.

– Nya regioner kan inte bara tryckas på ovanifrån. Om de inte får legitimitet blir missnöjet kanske så stort att man måste riva upp dem igen, säger Erik Eriksson och påpekar att flera kommuner brutit sig loss igen efter att ha blivit ihopslagna.

• Tre nya storregioner föreslås vara inrättade den 1 januari 2019.

• Svealands län bildas av Södermanlands, Västmanlands, Dalarnas, Gävleborgs, Uppsala och Örebro län.

• Västra Götalands län bildas av Västra Götalandsregionen och Värmlands län.

• Enligt Indelningskommitténs förslag skulle Norrlands län bildas av Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Jämtlands län. Men detta blir det nu inget av med.

• Övriga sammanslagningar föreslås träda i kraft 2023.